קבלת מתנה

חדשות כיפה רבני בית הלל 03/03/18 23:10 טז באדר התשעח

שאלה

לרגל קבלת הרישיון שלי, קנו לי הוריי אוטו במתנה. האוטו יקר ואני מרגיש לא נעים על ההשקעה הכספית של הוריי, בשבילי. האם ההרגשה הזו מוצדקת, והאם ניתן להחזיר להוריי על כך על ידי כך שאעזור בהקפצות והסעות של האחים?

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

ברכות לקבלת הרישיון, סע בזהירות, זו מצוה דאורייתא!

1. אשריך שהוריך דואגים לך, ואשריך שאתה רגיש ולא מקבל כמובן מאליו את השפע שהם מרעיפים עליך ואת ההוצאות הכספיות שכרוכות בכך.

2. השאלה אם "צריך להיות לא נעים" תלויה בגורמים רבים.

למשל:

מה מצבם הכלכלי של ההורים?

כשאתה אומר שהרכב יקר – עד כמה יקר?

מה הסיבות שהם קנו לך את הרכב הזה ולא רכב אחר – כי הוא יותר יפה, נחשב יותר יוקרתי? או אולי בגלל שהם בדקו ומצאו שהרכב הזה נחשב יותר טוב מבחינה בטיחותית?

בן כמה אתה, ובאיזה שלב אתה נמצא בחיים שלך? יש לך מקצוע, אתה מפרנס את עצמך, או שעדיין לא?

ויכולות להיות שאלות נוספות שמשפיעות על המשמעות של הקנייה הזו.

הכרת הטוב היא רגש חיובי. אם זה מה שאתה מרגיש – כאמור, אשריך.

אם הקנייה הזו נראית לך לא מאוזנת, בהתחשב בנסיבות שונות, כמו אלה שהזכרתי – אז הרגשת חוסר הנוחות יותר מובנת.

גם אם הקנייה בהחלט סבירה מבחינת ההורים – אפשר להבין שאתה חש חוסר נעימות. אתה רוצה לקיים את דברי הגמרא במסכת ברכות דף ח' ע"א "גדול הנהנה מיגיעוֹ יותר מירא שמים". וראה את דברי הרב קוק בספרו עין איה שם שמסביר את הערך החשוב של זה שאדם "נהנה מיגיעוֹ". אבל לכל דבר יש את הזמן המתאים בחיים, ואולי בשלב הנוכחי זה לא צריך לגרום לך אי נעימות.

3. כיצד להשיב טובה תחת טובה להוריך?

ראשית, הדבר הטוב ביותר הוא לדבר איתם על זה בצורה גלויה. הם ישמחו לדעת שאתה מכיר טובה וישמחו שאתה רוצה להשיב טובה.

שנית, הדרך הטובה ביותר לכבד את הוריך היא לעשות דברים שהם מבקשים, דברים שהם ישמחו בהם, ולאו דוקא את מה שאתה רואה לנכון אף שגם זה דבר חיובי.

מה הם מבקשים?כשתדבר איתם תקבל תשובה לכך.

לסייע עם האחים – זו אפשרות ; אבל אם ההורים שלך יגידו שהם מעדיפים שתסייע למשפחה – עם או בלי הרכב – בדרך אחרת, זה עוד יותר טוב.

סע בזהירות, בהצלחה!

התשובה התקבלה מהרב צבי קורן, רב מרבני בית הלל.