צעקות בשבת

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 18/03/19 11:17 יא באדר ב'

שאלה

יש לי אח חוזר בתשובה כבר הרבה שנים

הוא מאמין שזה בסדר לצעוק בשבת לסובבים: "שבת" "לא לנסוע" "לא לדבר בפלאפון", צועק לנשים "צניעות" וכו..

בנוסף, כשהוא מתעצבן הוא מקלל ערב רב, גויים, מסתננים וטוען שמותר לקלל אותם.

האם הדרך שלו נכונה????

תשובה

בס"ד

רבי אומר במשנה בפרקי אבות (ב, א):

רבי אומר איזוהי דרך ישרה שיבור לו האדם כל שהיא תפארת לעושה ותפארת לו מן האדם

על כך כתב הרמב"ם:

מבואר הוא שהדרך הישרה הן פעולות הטוב אשר בארנו בפרק הרביעי, והן הפעולות הממוצעות, לפי שבהן יושגו לאדם בנפשו תכונות מעלות, ותיטב התנהגותו עם בני אדם, והוא אומרו: תפארת לעושה ותפארת לו מן האדם.

וברבינו יונה כתב:

ורמז"ל פי' זאת המשנה על המדות לעשותן על דרך האמצעית שהוא דרך המובחר ותפארת לעשותו שמכינה לב טהור לאדם ומחדשת בקרבו רוח נכונה ותפארת לו מן האדם שילמדוהו לנהוג עם הבריות מנהג טוב ונאה וכמו מדת הנדיבות. כי ישעיה ל"ב ה' ולכילי לא יאמר שוע גם הפזור רע ירוע. ומי הוא הנדיב. אך האוהב את הממון ושומר אותו שמירה מעולה ומתיעץ בנדיבות ועושה סדר בהוצאה כדי שיספיק לו לעשות הטוב והישר במקום הראוי ולהנתן בו גם אין מדות תחת השמים כי אם על דרך האמצעות והן תפארת לעושה אותו ותפארת לו מן האדם (אך אם מעט ואם הרבה שניהם):

כבר אמרו חז"ל:

דרך ארץ קדמה לתורה.

זו הדרך שצריך ללכת בה, ונמצא חן ושכל טוב בעיני אלוקים ואדם.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ