צניעות

חדשות כיפה רבני בית הלל 08/09/19 15:41 ח באלול התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב,

מעסיקה אותי כבר זמן מה השאלה למה הרבנים והחכמים מייחסים חשיבות גבוהה מאוד לנציעות נשים אך לצניעות גברים אין כל כך הרבה פירוט.

הרי בתורה כתוב: "...לא יהיה כלי גבר על אשה ולא ילבש גבר שמלת אישה.."

למה מהפסוק הזה רבנים קבעו כי צניעות אישה זה חצאים מתחת לברך וחולצת שלושת רבע,( או אפילו איסור על הליכה בנעלים פתוחות, חצאיות עד הריצפה וכו')

אך לגבר סממני הנציעות מאוד מאוד מטושטשים, ולא ברורים.

תשובה

שלום לשואלת,

השאלה שלך נכונה. למרות העובדה הברורה שצניעות שייכת גם בגברים, כמו שכותב הנביא מיכה (ו', ח'): "והצנע לכת עם אלוקיך", מכל מקום גדרי הצניעות הובהרו יותר לאורך הדורות דווקא בנשים. הדבר נובע מכך שהיצר המיני הגברי הוא לעיתים קרובות חזק יותר, וגם מעניינים סוציולוגיים-היסטוריים: ברוב העולם הנשים התבקשו לשנות את אופן חייהם בשביל הגברים, ולא להיפך.

מכל מקום, רשות הרבים כיום שייכת הן לנשים והן לגברים, ועל כן המשוואה הזו ודאי צריכה להשתנות. ראוי הן לגברים והן לנשים לכבד את העובדה שהמרחב הציבורי שייך לשניהם, וכתוצאה מכך להתלבש בצורה צנועה שאינה גורמת אי-נוחות זה לזו או זו לזה (איני נכנס כאן לגדרים המסוימים, וברור שיש הבדלים בין קהילה לקהילה, וכן ברור שלא נוכל לדרוש מכולם להתלבש על פי גדרי הצניעות של הקהילה המחמירה ביותר).