צום, כיבוד הורים ובריאות.

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 20/09/20 21:09 ב בתשרי התשפא

שאלה

היי, שבוע טוב ומועדים לשמחה.

מחר צום גדליה, אמא שלי לא מסכימה לי לצום כי יש לי חוסר בברזל ובצום י''ז בתמוז התעלפתי.

היא מסכימה לי לצום רק את הצומות "החשובים", תשעה באב, י''ז בתמוז ויום כיפור.

אך אני בדרך כלל לא מפספסת שום צום.

מה אני אמורה לעשות בנוגע לצום גדליה מחר?

מצד אחד יש פה את אמא שלי שאני לא יכולה לא להקשיב לה, מצד שני הבריאות שלי גם נמצאת פה, ומצד שני אני רוצה לצום מחר....

תשובה

שלום

ראשית, הרצון שלך לקיים את המצוות , גם של הצום וגם של כיבוד ההורים, הוא מקסים.

אמנם אין חיוב לשמוע לקול ההורים כאשר הם מורים לעבור על ההלכה, אבל במקרה שלך יש פה שאלה הלכתית אמיתית מצד מצבך הבריאותי.

אני מציע שלוש אפשרויות (לפי הסדר הזה):

א. להתקשר על הבוקר לרופא משפחה שמכיר את מצבך, להסביר לו את חשיבות הצום בשבילך, ולשאול האם מותר לך לצום.

ב. ליצור בבוקר קשר עם מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה ולשאול מה לעשות.

ג. רק אם לא מצליחים לעשות את הבירורים הללו, אני מציע לסכם מראש עם אמא, שאת מתחילה לצום, וברגע שאת מרגישה משהו חריג מההרגשה הרגילה, את מפסיקה את הצום. חס וחלילה, אפילו לא להתקרב למצב של התעלפות.

אם המסקנה היא שאסור לך לצום, חשוב מאוד לזכור, שאנחנו צמים כי זה רצון ה', ואם מישהו צם למרות שאסור לו, זה מנוגד לרצון ה'.

כל טוב ובהצלחה

גמר חתימה טובה