צום יום כיפור בתחילת הריון קשה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 23/11/21 00:05 יט בכסלו התשפב

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני נמצאת בתחילתו של הריון ב״ה, בצום יום כיפור אהיה בשבוע 12 בע״ה.

תחילת ההריון הייתה לי קשה בצורה קיצונית ועדיין הוא ככה, אני סובלת מבחילות והקאות בלתי נשלטות, כאבי ראש, סחרחורות תחושת חולשה כללית.

הדבר היחיד שמונע לי את הבחילות בערך הוא אכילת דברים יבשים (לחם בלי כלום, בייגלה וכו) וכדורים שאני נוטלת 4 פעמים ביום (כדור בשם דליקלקטין).

רציתי לדעת מה הדין לאישה הרה בצום יום כיפור?

קראתי קצת באינטרנט וראיתי שרושם לנסות להתחיל לצום עד שחשים ברע, הבעיה שאני חשה ברע באופן תמידי ביום יום עקב ההריון בתקופה האחרונה.. קראתי גם שיש דבר כזה שנקרא ״אכילה ושתייה בשיעורין״ אשמח לקבל הסבר בבקשה מה זה אומר ואיך אפשר לבצע זאת? מאוד חשוב לי הצום אך בתוך ליבי אני יודעת שלא אהיה מסוגלת מבחינה בריאותית..

אשמח לשמוע את תשובך בבקשה,

חג שמח וגמר חתימה טובה.

תשובה

לשואלת שלום,

עלייך לקבל חוות דעת רפואית בנושא וכך נוכל להכריע כיצד עלייך לצום מבלי חלילה לסכן אותך או את העובר.

אכילה ושתיה לשיעורין פירושו בכמות מעטה ועל פני זמן רב. חשוב לדעת שאכילה לשיעורין מיועדת למי שפטור מהצום מסיבות רפואיות ואחרי קבלת פסק מפורש מהרב.

שתיה - לשתות פחות משיעור 'מלוא לוגמיו' - כ40 מ"ל בכל 8 דקות (ובמידת הצורך אפשר לקצר ל4 דקות).

אכילה - לשתות פחות משיעור ככותבת - כ30 סמ"ק בכל 8 דקות.

מומלץ לאכול ולשתות מוצרים מזינים כגון שתיית מיץ ענבים וכדומה.

בהצלחה רבה!