פרשת השבוע

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 14/01/18 15:56 כז בטבת התשעח

שאלה

כמה שאלות על פרשת השבוע.חשוב לי לציין שהשאלות נשאלות ממקום אמוני וחס וחלילה לא ממקום של כפירה. שאלות שעלו לי עת שלמדתי פרשת שבוע:

1) איפה מופיע שמכת הדם פסקה? במקרא לא מופיע

2)איפה כתוב שמכת כינים פסקה?במקרא לא מופיע

3)מה ההתלהבות הגדולה מזה שהחרטומים לא יכלו לעשות מכת כינים? הרי לא נשאר עפר! כתוב שכל העפר הפך לכינים

4)מה הועילו החרטומים בזה שעשו צפרדעים גם?הם רק הוסיפו עוד צפרדעים

5) מקובלנו שמשה לא ביצע חלק מהמכות בשל הכרת הטוב.אבל משהו קצת מוזר לי-במכת דם אהרון לא נצטווה להכות את היאור אלא להטות ידו-גם לכאורה ביצע לא כפי שנצטווה ובנוסף נטיית יד היא כבר כפיות טובה? באותה מטבע במכת צפרדעים אהרון שוב נצטווה להטות ידו ואכן הפעם היטה ידו

הפעם ציווי=ביצוע (אולי גם הקודמת זו שאלה) ובכל אופן מדוע לא יכול היה משה אפילו להיות ידו? האם כבר הטייה זה כפיות טובה?

אשמח לתשובות עם מקור בבקשה תודה!

תשובה

שלום

חלילה לומר על שאלותיך שהן כפירה. תורה היא, וללמוד אנו צרכים.

1. רש"י ורשב"ם מסבירים שהפס' - 'וימלא שבעת ימים אחרי הכות ד' את היאור' - אומר שהמכה נמשכה שבוע.

2. לא כתוב בפסוקים. במדרשי חז"ל יש דעות אם כל מכה ארכה שבוע או 24 יום.

3. כנראה הם ניסו להוציא אותם לא מהעפר.

4. הם הועילו בזה שהם הראו שכוחו של משה (שבא בשם ד') איננו מיוחד יותר משלהם. לא נראה שמטרתם הייתה להועיל למצרים, אלא רק להכחיש את משה.

5. נראה שצריך לומר שבציווי על הטיית היד כלולה גם ההכאה, כפי שנראה ברמב"ן על פס' כ'.

כ טוב