פיקוח נפש של גוי בשבת

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 18/05/05 09:23 ט באייר התשסה

שאלה

שלום,

עצם הנושא אולי מוזר - מה יש פיקוח נפש אצל גוי?

אני מודע להלכה שמותר לחלל שבת עבור הצלת גוי רק משום איבה.

השאלה היא איך אני יכול להיות אכזר כ"כ במקרה שאין חשש איבה, לדוגמא רק אני והוא נמצאים לבד והוא טובע וכדי להציל אותו אני צריך לחלל שבת ואם אני לא אציל אותו אין חשש שמשהו ידע שהייתי שם וכו' - מה אני פשוט צריך להתעלם? מה ההסבר?

תודה ויום טוב

תשובה

שלום רב
ההלכות שלא חייבו להציל חיי גוי עסקו בגוי שהיה אדם מושחת בהנהגותיו ומידותיו ולא דברו על גויים השומרים על ערכים מתוקנים כמו בימינו.הרב קוק כותב שהרעיון של דרכי שלום אינו משהו בדיעבד אלא ענין שעליו בנוי כל עולמנו היהודי שרוצה להביא שלום לעולם ולכן גם אם תפגוש את הגוי לבד ראוי שתעשה כל מאמץ כדי להצילו.