פורים - אסתר ומרדכי

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 12/03/20 19:56 טז באדר התשפ

שאלה

מה שלומך הרב ? חג פורים שמח!

כל החג חשבתי לעצמי למה שני הדמויות העיקריות במגילה מבוססות על האלים אסתר =עשתורת/אשרה

מרדכי =מרדוך

הרי כל מהותה של היהדות היא לברוח ולהתריס מפני עבודה זרה.

והנה ההשגחה האלוהית זימנה לנו שני גיבורים שהצילו את עמנו משיעבוד וכיליון, המבוססים על אלים מרכזים מתרבויות שכל כולם עבודה זרה.

אשמח לדעת אם יש לכך תשובה.

תודה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

חבל שאת כל פורים בזבזת על מחשבות שוא. שמות אסתר ומרדכי אינם שייכים לאלים בבלים או פרסיים וכדו'. חז"ל הסבירו לנו שהמילה אסתר שורשה מהסתר פנים, ומרדכי שורש שמומר דרור שהיה בקטורת. שתי נקודות בסיסיות במגילה ההסתרה והקטורת שמסמלת את עם ישראל עם כל הסממנים שבו, וגם החלבנה בתוכה, ללמדך את חשיבות העם המאוחד. כל הזיהויים האליליים אינם באים מבית המדרש היהודי, אלא הם מכל מיני חוקרים שהם ממציאים. לנו יש את דרכם של חז"ל ומשנתם, והם נתנו לנו את ההסברים האמיתיים, כיצד חוקרים במאתיים השנים האחרונות יכולים לדעת מדוע קראו להם בשמות אלו?? הם לא היו בעולם ולא קבלו במסורת, אבל התנאים והאמוראים חיו קרוב לתקופה של מרדכי ואסתר והעבירו אלינו את הידע מדוע נקראו מרדכי ואסתר בשמות אלו, ללא המצאות ודמינות..

יש לדעת שמרדכי היה עוד בתקופת המקדש, כמבואר במשנה (שקלים) ובשעת לידתו עוד לא היו מפורסמים אלילי בבל, כך שקשה מאד אפילו הסטורית לקבל השערות שאין להם ביסוס קדום.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ