עשרה בטבת שחל בשבת

הרב אלדד יונה הרב אלדד יונה 05/01/20 10:35 ח בטבת התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

שמעתי שצמים בעשרה בטבת שחל בשבת?

האם שמעתי נכון?

תשובה

שלום וברכה,

הביא הבית יוסף באו"ח סי' תק"נ: וה"ר דוד אבודרהם כתב בהלכות תענית שעשרה בטבת הוא משונה משאר תעניות, שאם היה חל בשבת לא היו יכולים לדחותו ליום אחר, מפני שנאמר בו (יחזקאל כד, ב) " בעצם היום הזה" כמו ביום הכפורים. ולא ידעתי מנין לו זה.

כלומר, יש דעה כזו, אולם הבית יוסף לא הסכים איתה. ואכן בשו"ע או"ח תק"נ ס"ק ג' כתב: כל ארבעה צומות הללו, אם חלו להיות בשבת, נידחין לאחר השבת, כלומר גם עשרה בטבת נדחה מפני השבת.

מכל מקום, בלוח הקיים בימנו עשרה בטבת לא יחול לעולם בשבת, כך שמדובר בשאלה תיאורטית בלבד.

בבנין בית המקדש ננוחם