עבודה בשחור

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 25/03/19 17:16 יח באדר ב'

שאלה

שלום, האם מותר לשלם מזומן לבייביסיטר? וכיצד הדבר לא מהווה גזל?

תשובה

שלום וברכה

זו שאלה מציקה מאוד.

וזאת בשל העובדה כי ביסודו של דבר תשלום מיסים הוא חובה הלכתית, וגם מוסרית. בשעה שאין אדם משלם מיסים כחוק - הוא נהנה מתשלומים של אחרים, ואינו שותף בנטל שהושת עליו. מבחינה מסוימת, מדובר בגזל הציבור (לא במשמעות המלאה של הדברים, אבל בהחלט במשמעות המוסרית). צריך לומר בצורה בהירה כי אסור להשתמט מתשלום מס כחוק, גם מצד הסכמת הקהל, וגם מצד ההוגנות.

למה אפוא תשובתי אינה חדה וברורה - צריך לשלם לה גם כחוק ?

בשל העובדה שאפילו רשויות המס עצמם אינם מעוניינים בכך. אמנם, דין פרוטה כדין מאה ברמה העקרונית, אולם צריך להיות גם פרקטי, ובשל העובדה שכלל לא מדובר בהגעה לסף המס, כמו גם בכך שבדרך כלל מדובר בבני נוער שצוברים מעט כסף לצרכיהם - צריך להיזהר גם מטהרנות יתר.

היכן עובר הגבול ? קשה למתוח אותו במדויק, אולם קל לי יותר לומר כי במקום בו רשויות המס עצמם כלל אינם אוכפים ואינם מעוניינים בדיווחי מס פעוטים אלה - הדבר אינו מהווה עבירה הלכתית.

כל טוב