סעודת שבת ללא לחם

הרב אלדד יונה הרב אלדד יונה 25/10/21 13:41 יט בחשון התשפב

שאלה

כבוד הרב שלום,

בסעודת ערב שבת אני מברכת "המוציא", אך אני לא נוהגת לאכול לחם וגם לא אוכלת מזונות שמצריכים ברכת "מעין שלוש",

השאלה היא:

האם עליי לברך המוציא אם אני לא אוכלת לחם?

ומה אני צריכה לברך בסיום הארוחה?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה,

אם אין בעייה בריאותית וכד' חס וחלילה , צריך להשתדל מאוד לאכול כביצה לחם (כ60 גרם) לפחות בכל אחת מ3 סעודות שבת, ועל זה להוסיף את שאר המאכלים בסעודה, כל אחד לפי המאכלים הטעימים לו.

זו עיקר המצווה של סעודת שבת. במקרה כזה נוטלים ידיים בברכה ומברכים המוציא בהתחלה וברכת המזון בסוף.

בלי לחם לא יוצאים ידי חובת סעודת ליל שבת וסעודת בוקר שבת. לגבי סעודה שלישית ישנה מחלוקת בפוסקים- רצוי מאוד לאכול עם לחם, אבל אם מאוד קשה אפשר לאכול מזונות או שאר מאכלים.

מי שממש אנוס ואינו יכול לאכול לחם בסעודת הלילה והבוקר, לפחות יאכל מזונות, ויברך "מזונות" בהתחלה ו"מעין שלוש" בסוף, כדי שתהיה לו מעין סעודה סמוך לקידוש. אם גם זה אי אפשר ישתה כוס יין או מיץ ענבים מיד אחרי הקידוש. אם גם זה אי אפשר אסור לאותו אדם לקדש, וישמע קידוש מאחרים או יכוון לצאת ידי חובת מצוות קידוש בתפילת ערבית ליל שבת.

בברכת שבת שלום וישר כח