סיום מסכת ע''י בת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/08/10 17:16 כב באב התשע

שאלה

בתי למדה מסכת אבות לקראת הבת מצוה. אנו מעונינים יא תעשה סיום במסיבת בת המצוה וכל הארוע יהיה סעודת מצוה. האם את הסיום עצמו ("הדרן...) על בתי להגיד ואת הקדיש בעלי?

סה"כ אני לא בטוחה שיש בעיה הלכתית שהיא תגיד הכל (לא בחזנות) אך אני מנחשת שזה יצרום לחלק מהנוכחים.

מה הדין ומה הקובל (גם לגבי ההדרן)?

תודה,

תשובה

שלום וברכה

בראש ובראשונה יישר כוח על עצם העובדה שזה מה שעושים לקראת בת המצווה. זהו הדבר הנכון לעשותו, ולהפוך את היום הזה ליום משמעותי.
א. בוודאי שהיא תעשה הסיום.
ב. אין בעיה של ממש שהיא תאמר את הקדיש. זה לא חלק מתפילת בית כנסת (שכבר כתבתי פעמים רבות שנשים יחידות לא תאמרנה קדיש בבית הכנסת), אלא אמירת קדושת שמו יתברך על סיום מסכת. צריך להפעיל פשוט שיקול דעת. קשה לדבר על דבר מה מקובל, כי נדיר שנעשו סעודות סיום של בנות, אם כי ב"ה זה הולך ומתגבר. לפיכך, שתי האפשרויות קיימות: שהיא תסיים ואבא יאמר קדיש, ואפשרות שניה שאף היא תאמר את הקדיש המסוים הזה.

כל טוב