סדר העבודה במוסף יום הכיפורים

הרב אלדד יונה הרב אלדד יונה 17/09/18 00:45 ח בתשרי התשעט

שאלה

לרב שלום,

בבית הכנסת שלנו נוהגים למכור במכירה פומבית את פתיחת ההיכל של קריאת סדר העבודה בחזרת מוסף יום הכיפורים.

האם זה משנה הלכתית אם מבצעים את הליך המכירה לפני מוסף, בין לחש לחזרה, או באמצע החזרה ממש לפני תחילת קריאת סדר העבודה?

תשובה

לשואל שלום,

רצוי לבצע את הליך המכירה הפומבית לפני "אשרי" שלפני מוסף, או לפחות לפני הקדיש שלפני מוסף.

הסיבה:

1) באמצע החזרה יש בעיה להפסיק, שהרי תפילת החזרה היא כמו תפילת העמידה, ונפסק בשולחן ערוך על תפילת העמידה (או"ח, ק"ד, ה'): "בכל מקום שפוסק אם שהה כדי לגמור את כולה חוזר לראש ואם לאו חוזר לתחלת הברכה שפסק בה". אמנם לא מצוי שהמכירה תיקח זמן ארוך כמו כל החזרה ביחד (שאז זה בגדר "שהה כדי לגמור את כולה" וחוזר לראש החזרה) אבל מכיוון שבכל מקרה של הפסק, אפילו לא ארוך כל כך, חוזר לפחות לראש הברכה, הרי שאם הפסיק בשביל הליך המכירה היה צריך החזן לחזור לתחילת "אתה בחרתנו" ולא יכול להמשיך ישירות בקריאת סדר העבודה שנמצא באמצע הברכה.

2) בין הלחש לחזרה רצוי שלא להפסיק בדיבור, אפילו שזה לצורך התפילה עצמה.

3) יש להסמיך את הקדיש שלפני מוסף, אע"פ שהוא מוסב על מה שלפניו (אשרי והחזרת ספר תורה) לעמידה של מוסף.

בברכת גמר חתימה טובה.