נר חנוכה - האם אישה יכולה להוציא אישה אחרת מהדלקת נרות חנוכה?

הרב ירון אנגלמאייר הרב ירון אנגלמאייר 30/11/21 11:46 כו בכסלו התשפב

שאלה

הוצאת אישה מהדלקת נרות חנוכה על ידי אישה

תשובה

שלום רב,

ההלכה של נר איש וביתו שייכת גם לגבי אשה כמו לגבי גבר. זאת אומרת שאשה יכולה להוציא ידי חובה בהדלקתה את כל בני ביתה הגרים איתה בבית. אמנם נהוג שהגבר מדליק עבור אשתו, אבל לפעמים קורה שהוא בנסיעה, במילואים או מתאחר מטעמים אחרים, ואם האיחור רב (וכגון שהילדים כבר יילכו לישון בינתיים, או שהגבר אומר שעדיף שהמשפחה תדליק בלעדיו ועבורו) יש מצב שהאשה מדליקה גם עבורו וגם עבור בני ובנות משפחתה שאינם מדליקים לעצמם.

לגבי להוציא אחרים העניין קצת יותר מורכב, ולא קשור להבחנה בין גבר ואשה, אלא לשאלת האכסנייה, שאומרת שאם מתארחים במקום אחר הנכון להשתתף בפרוטה בנרות שבעל הבית מדליק. אולם אפשר גם להדליק נרות חנוכה בשליחות עבור מישהו אחר, וכגון משפחה שחוזרת מאוחר בלילה ומבקשת משליח להדליק אצלה בבית בזמן הנכון לכתחילה להדלקה.

בברכת חנוכה שמח,

ירון אנגלמאייר