נפילה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 27/10/20 21:52 ט בחשון התשפא

שאלה

לכבוד הרב שלום רב

רציתי לשאול איך אפשר להתרומם מנפילה.

אני חושב על חומרת העוון שנפלתי ונכנס לדכאונות בתוך עצמי ואני לא יודע איך להתרומם אשמח לעצת הרב

תשובה

בס"ד

שלום רב,

בחסידות עוסקים הרבה מאוד בחשיבות השמחה, במיוחד רבי נחמן. הוא מסביר שהעיסוק בחומרת העבירות הוא עצת היצר הרע. מתוך חומרת העוון האדם מגיע לייאוש ולדיכאון שמחלישים אותו. מתוך החולשה אין לו רצון וכוח להתמודד עם היצר הרע.

לכן צריך תמיד להתמקד בטוב שיש בך: במקום לחשוב על חומרת העוון תחשוב על כל המעשים הטובים שעשית. תחשוב על הנשמה הזכה שלך. על הלב הטוב שלך. מתוך כך אתה תעריך את עצמך, תאהב את עצמך, תתמלא שמחה וכוח שיובילו אותך לדבוק בטוב, לרצות את הטוב - ולהשתדל לעשות כמה שיותר טוב.

תמיד תזכור שהבסיס שלך - הפנימיות שלך כולה טובה, אתה מלא רצון טוב ( ההוכחה לכך שהעוון מטריד אותך ומעיק עליך, אם לא היתה לך פנימיות זכה ונקיה - אז לא היה כל כך מפריע לך שעברת עבירה).

פרק רפ"ב בליקוטי מוהר"ן עוסק בעניין הזה - למצוא את הנקודה הטובה שבך ולהתמקד רק בה:

וכן צריך האדם למצא גם בעצמו, כי זה ידוע שצריך האדם לזהר מאד להיות בשמחה תמיד, ולהרחיק העצבות מאד מאד (כמבאר אצלנו כמה פעמים). ואפילו כשמתחיל להסתכל בעצמו ורואה שאין בו שום טוב, והוא מלא חטאים, ורוצה הבעל דבר להפילו על ידי זה בעצבות ומרה שחורה, חס ושלום, אף-על-פי-כן אסור לו לפול מזה, רק צריך לחפש ולמצא בעצמו איזה מעט טוב, כי איך אפשר שלא עשה מימיו איזה מצוה או דבר טוב...

כי צריך האדם לחפש ולבקש למצא בעצמו איזה מעט טוב, כדי להחיות את עצמו, ולבוא לידי שמחה כנ"ל, ועל ידי זה שמחפש ומוצא בעצמו עדין מעט טוב. על-ידי-זה הוא יוצא באמת מכף חובה לכף זכות ויוכל לשוב בתשובה, בבחינות "ועוד מעט ואין רשע והתבוננת על מקומו ואיננו" כנ"ל...

שצריך לדון את עצמו לכף זכות, ולמצא בעצמו איזה נקדה טובה עדין, כדי לחזק את עצמו שלא יפול לגמרי, חס ושלום, רק אדרבא יחיה את עצמו, וישמח את נפשו במעט הטוב שמוצא בעצמו, דהינו מה שזכה לעשות מימיו איזה מצוה או איזה דבר טוב, וכמו כן צריך לחפש עוד, למצא בעצמו עוד איזה דבר טוב...