נטילת ידיים לפני לחם וברכת המוציא

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 01/06/20 09:30 ט בסיון התשפ

שאלה

שלום הרב,

רציתי לשאול בבקשה על מצוות נטילת ידיים.

האם סוג של לחם, למשל בייגל שמבשלים לפני האפייה במים, צריך ליטול עליו ידיים?

וגם כן, על בצק, כמו פיתה, שישר שמים על המחבת/טבון, האם צריך ליטול עליו ידיים וכן לברך ברכת המוציא? רק על מאפים שאופים?

על מה בדיוק מצוות נטילת ידיים..?

(אשמח לדעת מהו מנהג אשכנז לכך..)

יום-טוב ותודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

שאלה זו נתונה במחלוקת מסועפת מאוד בין פוסקי ההלכה, ויש שיטות רבות מאוד.

לא ניתן גם לדבר על מנהג אשכנז אחד.

הדרך בה אני נוהג:

א. דברים שמתייחסים אליהם כמו אל לחם, ושמם לחם בעיני הבריות וכדו' - נוטלים ידיים ומברכים ברכת המזון. בהקשר זה - בייגל הוא בהחלט לחם, על אף דרך הכנתו במים.

ב. דברים שמתייחסים אליהם בתור עוגה, כגון רוגעלך וכדו' - גם אם קובעים סעודה עליהם, בטלה דעתו אצל כל אדם ומברכים מזונות.

ג. דברי ביניים, כמו פיצה, סמבוסק וכדו' - אם קובעים סעודה נוטלים ידיים ואם אוכלים אותם כחטיף מברכים מזונות.

כל טוב