שאלה
שלום כבוד הרב,
אשמח לשאול שאלה מבחינה מוסרית והלכתית.
הלכתי עם הכלבה לטיול ברחוב( עם חגורה) היא כלבה כלל לא מסוכנת,אך בעלת נטייה לפעמים לנבוח על אנשים.
לצערי,משום מקום היא בערך תקפה ילד התקרבה אליו ונבחה עליו מאד( לא שמתי לב,כי הייתי עסוקה בלמנוע את הסיטואציה,אם חלילה הייתה נשיכה או לא,אך אני לא חושבת שהיא נשכה).
אחר כך,היא בעצמה נבהלה השתחררה מהחגורה וברחה לי לכביש. עמדתי חסרת אונים ביקשתי סליחה,( הילד היה עם אמו ואחיו) שאלתי אותו אם הוא בסדר,הוא היה בהלם,ואז הייתי חייבת לרוץ לכביש להציל את הכלבה שלא תידרס.
ב"ה הצלחתי לתפוס אותה.אך לא הצלחתי לברר מה שלום הילד. אני לא מכירה אותו אז אין לי דרך כל כך לברר זאת.
אם הכלבה חלילה נשכה צריך לדווח על כך לרשיות ,ואז היא תצטרך הסגר.לא דיווחתי כי לא ידעתי אם נשכה ( אני מניחה שרוב הסיכויים שלא) ,וגם כי אני מפחדת שיריו אותה להסגר.
התקשרנו לעירייה לוודא אם מישהו התלונן ולמסור פרטים.
לאחר מכן, לא היה לי מנוח והשארתי מכתב התנצלות עם מספר הטלפון שלי בבניינים שאני חושבת שראיתי אותם הולכים אליהם.
האם נהגתי נכון מבחינה אתית והלכתית?
ברור לי שעלי בעתיד יותר להיזהר כדי חלילה לא להזיק לאחרים.
האם יש עוד משהו שניתן לעשות כדי לברר בןודאות שאף אחד לא נפגע?
תודה מראש
תשובה
שלום וברכה
יישר כוח על מה שעשית.
אכן, צריך להיזהר מאוד מאוד מלפגוע באחרים, ומי שבבעלותו כלב חייב לדאוג שהוא לא יפגע. עד כדי כך הדברים נתבעים, שכן חז״ל אף אסרו לגדל כלב רע בשל החומרא של הדבר הזה.
יישר כוח על כך שאת דואגת מאוד שהכלבה לא תזיק, וצריך גם להיזהר מנביחותיה.
לא נראה שניתן לתקן יותר ממה שעשית, אבל העיקר הוא ההקפדה שדברים כאלה לא יתרחשו בהמשך,
כל טוב ויישר כוח