מסכת בבא קמא

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 08/02/19 13:41 ג באדר א'

שאלה

שלום לכבוד הרב!

אני זוכה כעת ללמוד מסכת בבא קמא ברוך ה׳ אני בדף ב׳ עמוד ב׳ ואני דיי התקשיתי בקטע שכתוב: ״ אלא מהו דתימא כי פליג רחמנא בין תם למועד הני מילי בתלושה אבל במחוברת אימא כולה מועדת היא תא שמע בכור שורו הדר לו״

תוכל אולי לעזור לי?

תודה,

תשובה

שלום.

הכוונה היא שאם היינו לומדים רק מהפסוק של צדקיה בן כנענה שהנגיחה היא בקרן, היה מקום לומר שהתשלום של חצי נזק בשור תם זה דווקא עם קרן שאיננה מחוברת לו, שאז זה נזק משונה, אבל בנגיחה בקרן מחוברת, שזה דרכה, אולי תמיד משלם נזק שלם.

לכן הביאו גם את הפסוק של 'בכור שורו' ששם מדובר על קרן מחוברת, והפסוק קורא גם לזה נגיחה, וממילא הנגיחה שעליה דיברה התורה, שיש בה חילוק בין תם למועד, היא בנגיחה הרגילה של השור.