מיזם תמונות חברתי וחשש לחילול שבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 19/07/18 07:10 ז באב התשעח

שאלה

שלום הרב,

אני בתהליכי הקמה של מיזם חברתי אינטרנטי, אסביר אותו בקצרה לצורך השאלה: כמו אתרי מאגרי התמונות הגדולים (כגון שאטרסטוק, המציעים לקנות רישיון שימוש לתמונות איכותיות) - במודל חברתי, בו אנשים תורמים תמונות איכותיות שצילמו, בוחרים לאיזו עמותה ייתרם הכסף, ועל כל קנייה של התמונה יועבר הכסף לעמותה (ולתחזוקת האתר עצמו). אני רוצה לשאול בעניין שמירת השבת שהייתה בשעת צילום התמונה - הלא התמונות מגיעות ממקורות מגוונים ובשאיפה מכמה שיותר אנשים, שחלקם אינם דתיים, ומיועדות לשימוש ולקנייה של כלל הציבור. האם אין זה נכון הלכתית להשתמש בתמונות שאולי צולמו בשבת?

אודה מאוד לתשובתך,

בברכה

רותם

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על היוזמה ועל הרעיון.

השאלה הזו היא חלק ממערכת שאלות ענקית של תפקוד הרשת בשבת, של הנאה מחילול שבת, של עסקים ברשת וכדו׳, אם כי היא יחסית קלה יותר לפסיקה.

העובדה שהתמונות צולמו בשבת היא מצערת מאוד. בד בבד, היא לא פוסלת את התמונה, ואת התמונה הופכת להיות דבר איסור לאחרים, כמו שכתוב בשולחן ערוך שיח, א.

על כן אפשר לעשות את היוזמה הזו, ואני מבקש להיות שותף בחיזוק שלה וברעיון הכללי העומד מאחוריה.

כל טוב