מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 11/07/07 16:38 כה בתמוז התשסז

שאלה

שלום לכבוד הרב!

מה הפירוש של "מה ששנוא עליך אל תעשה לחבירך"?? ומה המקור של הפס'? הרי הוא לא מופיע בתורה....

בתודה, צ'.

תשובה

לשואל שלום רב
אכן משפט זה אינו מופיע בתורה. מקורו בסיפור של הלל הזקן, שכאשר ביקש ממנו גוי אחד שרצה להתגייר שילמד אותו את התורה כולה על רגל אחת, אמר לו משפט זה. כוונת המשפט, שהרי קשה לנו לפעמים לדעת איך צריכים אנו להתנהג כלפי החבר במצבים שונים. לכן אמר לו הלל, שהמדד הוא מה שלא היית רוצה שיעשו לך, אל תעשה לחברך. אמנם את זה ענה הלל לגוי. אבל מקור המשפט הוא בפסוק בתורה שמופיע שצורתו החיובית "ואהבת לרעך כמוך", כלומר לא רק שלא תפגע בו ולא תעשה לו את מה שלא תרצה שיעשו לך, אלא אדרבא, תעשה לו טוב, תפעל לטובתו כמו שהיית רוצה שחבריך יעשו לך טוב.
בברכה
אפי קיציס