מה בעצם מגדיר אדם כאדם 'דתי'?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 07/01/20 02:03 י בטבת התשפ

שאלה

מה בעצם מגדיר אדם כאדם 'דתי'?

תשובה

שלום לך!

הלוואי והיתה לי התשובה לשאלה שלך.

כפי שתראי בשורות הבאות, התשובה היא נורא סובייקטיבית ותלוי בכל מקרה, או יותר נכון בכל מבט.

לדעתי אדם יכול להיכנס להגדרה הזאת בכמה אופנים.

בין אדם לעצמו

כל אחד יכול להגדיר את עצמו דתי ובאיזו רמה.

האם זו ההגדרה הדתית המקובלת, הנכונה, הכוונה של כול וכד'? לא מחייב.

אבל האדם עצמו מגדיר את עצמו כדתי - כמי שמקבל על עצמו את החוקים ומקיים אותם.

בכוונה אני אומר חוקים, כי כשאני חושב על 'דת' אני חושב על מגילת אסתר: "ואת דתי המלך אינם עושים".

אגב, יכול להיות שמבחוץ לא נסתכל על הבן אדם דתי כיון שהוא לא חובש כיפה, אבל את כל שאר המצוות, כולל דקדוק בהלכות שבת, כשרות, בין אדם לחברו ועוד, הוא כן מקיים.

בין אדם לחברו

הרבה פעמים בימינו המונח דתי הוא בעצם מוסכמה חברתית של איך אנחנו תופסים בן אדם דתי.

לרוב זה יהיה מי שמזהה את עצמו ומזוהה על ידי אחרים כשומר תורה ומצוות ברמה הכללית והעקרונית.

מה הכוונה?

ברמה הכללית - גם אם הוא לא מדייק ומדקדק.

ברמה העקרונית - הנושאים שנחשבים להכי מזוהים עם הדתיים: כשרות, שבת, השתייכות לבית כנסת, טקסים (בר מצוה, חתונה, קבורה ועוד)

בין אדם למקום

כמובן שיש בכלל את הקשר שבין האדם לבוראו.

האדם לא מקיים תורה ומצוות כי יש לו אינטרס והוא לא מוגדר דתי כי ככה החברה רוצה אלא בשל קיום התורה והמצוות מתוך קבלת עול מלכות שמים באמת.

אלו שלוש הגדרות כלליות, וייתכן ולא ירדנו לסוף דעתך בשאלה.

כך או כך, אני כן מקווה שהדברים היו לעזר ונתנו חומר למחשבה.

אם רצית שניקח את הדברים לכיוון אחר, כמו מה אדם צריך לעשות בשביל להיות דתי, או כל כיוון אחר, אפילו בנושא אחר, את מוזמנת לכתוב לנו בשמחה.

הרבה הצלחה,

נתנאל