מה ההבדל בינינו? חרדים, חרד''לים ודת''לים

חדשות כיפה חברים מקשיבים 04/06/15 17:08 יז בסיון התשעה

שאלה

שלום לכם!

רצינו לשאול אתכם מה ההבדל בינינו

זאת אומרת מה ההבדל בין חרדים לחרדים לאומיים ולדתיים לאומים ??

נשמח לתשובה!!

תשובה

לק"י

שלום לך!
השאלה הזו היא שאלה מאוד גדולה ומקיפה.
הלוואי והייתי כהלל שיכול ללמד את התורה כולה על רגל אחת - וגם אם אני לא, אנסה בכל זאת לתת צוהר להבדלים.
לכאורה, וחשוב להדגיש את זה מראש, אני לא אובייקטיבי כי יש לי השקפת עולם מסוימת ובה אני חי.
זה נכון!
עם זאת, ב"ה אני כותב את הדברים מתוך שיחות עם לא מעט חרדים וחרד"לים (בנים ובנות) שאיתם למדתי, התנדבתי ועבדתי.
האם זה ישקף את כולם?
לאו בהכרח, אבל אני מאמין שזה כן יתן פתח.

[גאולה - לאומי ולא לאומי]
ההבדל הראשון שאפשר לומר שקיים בין החרדים לחרדים-לאומיים ודתיים לאומיים הוא היחס למדינה.
בהשקפה החרדית אין בהכרח ערך של גאולה למדינת ישראל.
מדינת ישראל היא מדינה ככל העמים - אלא שהיא בארץ ישראל ומנוהלת על ידי יהודים.
לעומת זאת, בהשקפה הלאומית (חרדי-דתי) יש ערך למדינת ישראל כחלק מתהליך הגאולה.
דברים אלו נובעים גם מהיחס לגאולה עצמה.
מה הכוונה?
מה יהיה תהליך הגאולה - כזה שאנחנו משתדלים להבאתו (לאומיים) או כזה שהכל נעשה מאת ה´ ואל לנו להתערב בו (חרדים - נזכיר פה את ענין שלוש השבועות).

[קודש וחול]
הבדל נוסף בין הציבור הלאומי לציבור החרדי הוא ביחס לחול.
החרדים רואים את עצמם מסתגרים בד´ אמות של הלכה ולא מתפתים אחר חיי החול שפונה גם כן לצד התאוות והגשמיות שיש באדם.
לעומת זאת, בציבור הלאומי מאמינים שיש ערך בחיבור שבין קודש וחול. בין הציבור החרדי לאומי לציבור הדתי לאומי חולקים עד כמה יש לשלב.
הרבה פעמים תולים את ההבדל בין שני ציבורים אלו בשאלה "מקפידים קצת או קלה כבחמורה".
יכול להיות שהבדלים אלו קיימים גם כן, אך הם לא במובן המהותי.
מה הכוונה?
יש לא מעט דתיים לאומיים שמקפידים בקלה כבחמורה כמו חרדים לאומיים.
לכן, אנחנו מנסים להביא את ההבדל המהותי וזה נובע מהשאלה כמה לשלב.
האם רק לפי הצורך או שיש ענין לחבר בין הקודש והחול בצורה נרחבת, כמובן כשהקודש מרומם ומגלה את הקודש שבחול, ולא שהכל יורד מטה.

[חרדי-חרדי לאומי-דתי לאומי]
בתוך התשובה אפשר לראות כבר איך הדברים בנוים קומה על גבי קומה.
קומה ראשונה - יחס למדינה ולגאולה (הבדלנו בין חרדים למחנה הדתי-חרדי לאומי).
קומה שניה - יחס לחול (פה התחלנו לראות הבדל בין דתיים לאומיים לחרדים לאומיים).
קומה שלישית:
מתוך ההבנה כמה רואים את הקודש והחול מחוברים כן גם צורת החינוך.
כל אחד שולח למוסד אחר.
כך, חרדים ישלחו לתלמודי תורה שאין בהם בהכרח לימודי חול (גם לא ליבה, ויש כאלה שכן).
חרדים לאומיים (לא תמיד) ישלחו למוסדות שמחנכים לערכי הגאולה שהמדינה מבטאת את ראשית צמיחת גאולתנו, אך לא יהיה בהכרח דגש מסוים על לימודי חול אלא על לימודי קודש.
דתיים לאומיים, בשונה מחרדים לאומיים, כן יראו ערך בחיבור הזה שבין קודש וחול.

אני מוסיף פה שתי קישוריות שיכולות להוסיף עוד אור:
http://www.makshivim.org.il/ask_show.asp?id=142365
http://www.makshivim.org.il/ask_show.asp?id=263378

[ורק לפני סיום...]
ברור לי שלא כולם יסכימו עם ההבדלים האלה או שיגידו שזה לא תמיד כך, וכך גם ניסינו להגיד.
עם זאת, רוח הדברים, או כך נדמה לי, כן מבטאת את ההבדלים שבין כולם.
בנוסף, זה לא שיש בהכרח דרך צודקת ודרך שלו - אלו ואלו דברי אלוקים חיים ולכל אחד דרך משלו בעבודת ה´.
אנחנו לא מחלקים ציונים בין אלו לאלו אלא מראים דרכים בעובדת ה´.

מקווה שהדברים עזרו והסבירו את ההבדלים.
אפשר תמיד לפנות, לשאול, לברר ולהעמיק בנושאים אלו או בנושאים אחרים.
ישר כח על השאלה!
נתנאל
netanelweil@gmail.com