לשון הרע

חדשות כיפה רבני בית הלל 21/06/18 13:28 ח בתמוז התשעח

שאלה

שלום רב,

לאחרונה אני מנסה להבין איך לשמור על הלשון ולא לחטוא בלשון הרע. ניסיתי ללמוד הלכות לשון הרע אבל זה קשה לי משתי סיבות:

א. לפעמים אני לא זוכר הלכות שכבר למדתי.

ב. השפה שבה ההלכות כתובות אינה השפה הרגילה בה אנחנו מדברים ביומיום וכתוצאה מכך לפעמים קשה לי להבין מה כל הלכה אומרת ולפעמים אני בסוף גם לא מבין אותה.

לכן השאלה שלי היא כזו: האם ישנם קווים מנחים שלמידתם תעזור לי לא לחטוא בלשון הרע? למשל אלוהים לא פירט בפנינו את כל שמות הדגים שאנחנו יכולים לאכול, אבל הוא נתן לנו שני קווים מנחים- אם יש להם קשקשים וסנפירים אז אפשר לאכול אותם. אותו הדבר גם כאן- האם ישנם קווים מנחים שיכולים לעזור לי להבין איך לא לחטוא בחטא הזה? אם כן אז מהם? אם לא, אז איך אני אמור ללמוד את הלכות לשון הרע?

תודה על כל עזרה שתבוא,

דניאל כהן

תשובה

דניאל היקר, שלום רב,

אשריך שאתה כל כך רוצה ומתאמץ להבין ולקיים את המצוה החשובה הזו!

1. הנושא העיקרי שבו עוסקות הלכות לשון הרע הוא הדרך שבה אתה מסתכל על אחרים וגם על עצמך!, ואיך זה משפיע על מערכות היחסים שלך איתם, ועל החברה בכלל.

הדבר המרכזי הוא עין טובה.

לראות את מה שטוב בכל אדם, להדגיש את הטוב, גם כשיש רע ואין אדם מושלם, ולפזר אנרגיות טובות בחברה.

"בְּצֶדֶק תִּשְׁפֹּט עֲמִיתֶךָ" (ויקרא י"ט, טו), ו"הוי דן את כל האדם לכף זכות" (מסכת אבות, א', ו).

גם בנקודה הזו, כמו בכל הלכות לשון הרע, יש פרטים, זה דורש לימוד, שההוא יותר רחב מהתשובה הנוכחית. בהמשך אפנה למקור שבו יש הסבר קצר וממצה על הנושא.

ממילא, לא להיות עסוק כל הזמן בלדאוג לתקן אחרים. מי שכל הזמן מתקן אחרים עלול ליהפך ל"בעל לשון הרע", אדם שכל הזמן עסוק במה שרע אצל אחרים ומדבר על כך, והוא בטעות מדמה כאילו "הכל לשם שמים" ...

אבל גם לא להימנע לגמרי מלדאוג לחבר, כפי שיוסבר בסעיף הבא.

2. לא לחשוב שהכל אסור, כאילו בכל מצב אסור לדבר על אדם אחר. כפי שמסביר ה"חפץ חיים" בהקדמה לספרו "חפץ חיים" על הלכות לשון הרע, זו תחבולה של יצר הרע, כי בזה אף אחד לא יעמוד, וזה גורם לאנשים לוותר על המאמץ להבחין מה מותר להגיד ומה אסור, הבחנה שאתה, דניאל, מתאמץ להבין.

3. ועכשיו אנסה לעמוד במשימה שהיצבת לפנינו, ולהגדיר מספר עקרונות בסיסיים של הלכות לשון הרע.

א- העיקרון המרכזי של האיסור הוא שלא מספרים דברים רעים על אדם שהוא אדם ישר והגון, גם אם הכל אמת.

ב- העיקרון המרכזי של מה שמותר להגיד, הוא מה שמיועד להציל אדם אחר מנזק. הסתירו ממנו מידע על אדם מסוים, ואם הוא היה יודע את זה, הוא היה נזהר ; אבל הוא לא יודע, והוא עלול להינזק. זה יכול להיות נזק אישי, כלכלי, או אחר.

ג- לפני שאתה מספר משהו – תוודא שאתה מבין ויודע בצורה ברורה את מה שאתה הולך לספר, ולא מעביר שמועות לא מבוססות ששמעת מאחרים!

ד- הדבר הראשון שצריכים לשקול הוא האם אני יכול לגרום לאדם שעלול להזיק להימנע מכך, בלי לספר לאדם שלישי. רק אם זה לא אפשרי מותר לספר לאדם שעלול להינזק.

ה- גם כשמספרים מה שמותר לספר – יש כמה כללים איך עושים את זה:

אין שום היתר לבייש את זה שמספרים עליו ברבים. ספר לחבר בינך לבינו.

אסור להוסיף שום פרט שלא נוגע לעניין, או שנאמר בצורה מוגזמת.

אם החבר שאתה מספר לו עלול לעשות מעשה אסור שיזיק לאדם שעליו אתה מספר למשל: להיות אלים כלפיו – אל תספר. חפש פיתרון אחר.

אם התקיימו כל התנאים האלה – מותר לספר, ומצוה לספר, כדי להציל אדם מלהינזק.

4. לסיום, אפנה אותך לשני פרקים מתוך "פניני הלכה" של הרב אליעזר מלמד בנושא.

הדברים כתובים בעברית בת ימינו, ואני מקווה שהם יהיו מובנים לך יותר ממה שלמדת בספרים אחרים.

אין כאן את כל הפירוט של הלכות לשון הרע, אבל כפי שביקשת, יש כאן "קווים מנחים" עיקריים.

א- פרטי ההלכה אימתי מצוה לדון לכף זכות:

https://ph.yhb.org.il/08-01-10/

ב- מתי צריך לספר דברים רעים על חבר:

https://ph.yhb.org.il/08-01-13/

בהצלחה דניאל,

חזק ואמץ!

הרב צבי קורן

הרב צבי קורן הוא רב מרבני בית הלל