לשון הרע

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 17/12/20 20:03 ב בטבת התשפא

שאלה

הרב מה שלומך?

רציתי לשאול, אנחנו יושבים עם המון אנשים כרגע. יוצא שאני שומע לשון הרע בלי שליטה ובלי שאנשים שמים לב.

רציתי לשאול מה אני יכול לעשות בעניין הזה? אני לא רוצה להגיע למצב של חוסר נעימות ולהעיר לכולם בייחוד אם יש מי מהם שלא יודעים את ההלכות.

בברכת יום טוב.

תשובה

שלום וברכה

שלומי האישי ב"ה מצוין. אני מודה לריבונו של עולם על כך.

מה עושים כשיושבים ונאלצים לשמוע לשון הרע ?

אם אפשר ללכת משם – מה טוב. אם קיימת אפשרות לא להקשיב ולא להיות חלק מהשיחה – גם זה הרבה יותר טוב.

אולם, פעמים רבות אי אפשר, ואז:

מתחילים קודם כל בעבודה פנימית. מחליטים שלא לראות בדברים הנאמרים עובדות אלא סיפורים על בני אדם. זו עבודה פנימית, שמשמעותה הכרעה שכל דבר רע שאנחנו שומעים על בני אדם עשוי להיות נכון, אולם בשל העובדה שאין אנו יודעים שהוא נכון – אנו לא מתייחסים אל מה שאנחנו שומעים כעובדה.

לאחר מכן פונים למעגל הסובב אותנו. כשמבחינים שאין אוזן קשבת לשמוע דברי תוכחה – פועלים בדרכים אחרות, כגון: מנסים להסיט את השיחה מתוכה, כגון: אם מספרים על מישהו שהוא תחמן גדול - מביעים עמדה כי "כל בני האדם תחמנים" או להפך, ועל ידי זה השיחה נוטשת את האדם עליו מדברים ועוברת לשיחה על טיב האדם בכללו, אופיו, היחס לתחמנות וכדו'. עושים את ההסטה הזו בחכמה, ופעמים רבות היא ממש מצליחה, והציבור גם נוטש את הלשון הרע, וגם עוסק בשאלות מהותיות שראוי באמת לעסוק בהן.

כל טוב, ויישר כוח גדול