למה לאשכנזים אסור לאכול קטניות בפסח?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/05/20 11:58 יא באייר התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב, הייתי רוצה לדעת למה לאשכנזים אסור לאכול קטניות בפסח?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

מנהג לאסור קטניות בפסח הוא מנהג עתיק - מאות שנים בקהילות אשכנז.

מטעמי המנהג לאיסור אכילת הקטניות בפסח הן:

הדמיון בין תבשילי קטניות לתבשילי דגן, עלול לגרום להחלפה ביניהם.

כיוון שגם ממיני הקטניות היו רגילים לעשות קמח, יש חשש שעמי הארץ יראו שמבשלים ואופים מאכלי קמח קטניות בפסח, ויורו היתר לעצמם לבשל ולאפות בקמח דגן.

חשש שמיני דגן התערבבו עם הקטניות כבר בעת קצירתן ואיסופן, במיוחד בשדות שבהם רגילים לגדל גם דגן וגם קטניות במחזוריות של כמה שנים. או שהשקים בהם אפסנו מיני דגן שימשו לאפסונן של הקטניות ובשל כך התערבו בהן דגנים.

טעמים נוספים:

מחמת שהם מחמיצים ונקראים בשם חמץ (חומוס).

מחמת שאין דרך לאכול קטניות במועד שהרי כתוב "ושמחת בחגֶך" (דברים טז), ואין שמחה באכילת תבשיל קטנית.

מחמת שחיטה פגומה נראית לעיתים כמו זרעוני קטניות.

החמרה מחמת פרישות.

עיין בהרחבה ערך בויקיפדיה: https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%99%D7%A1%D7%95%D7%A8_%D7%90%D7%9B%D7%99%D7%9C%D7%AA_%D7%A7%D7%98%D7%A0%D7%99%D7%95%D7%AA_%D7%91%D7%A4%D7%A1%D7%97