למה אדם הראשון זוכה לשבת במערת המכפלה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 15/10/20 11:28 כז בתשרי התשפא

שאלה

שלום רב,

זאת כבר פעם ראשונה שאני וכנראה כל אדם אחר נתקל בפרשת בראשית עם סיפור של חוה, אדם הראשון וכו'. שמעתי למשל שאדם הראשון יושב על פתח מערת המכפלה והוא גבוה 50 אמה וכו'

לי באופן אישי קשה מהעונשים בתורה, אבל יש כמה דמויות שבאמת מגיע להם עונש בגיהנום או בכף הקלע להמון זמן ואחד מהם הוא ברור שזה אדם הראשון. אדם הראשון שגרם לכל האנושות כולה, גם לכל הצער שיש בעולם, גם לכל הבעיות שיש, גרם לכל השנאה הזאת שיש ולכל ההתבוללות וכל העונשים שכתובים בתורה שקורים בגלל שאנחנו חוטאים הכל בגללו! בגללו יכול להיות שלאנשים לא יהיה עולם הבא(אני לא חושב שבאמת לא יהיה לבן אדם עולם הבא אם העולם נברא כדי להטיב לנו) אבל בקיצור למה שאדם הראשון לא יענש על כל העוול הזה שהוא עושה לכל האנושות? נכון שה' גרם לכל זה לקרות הרי זה ברור, אבל אם ה' היה יוצר את העולם וברור שהוא יצר הכי טוב שיש, אבל אם העולם היה מתחיל עם תאוות ויצרים אז לא היו לנו שום טענות לאדם כי ככה ה' החליט אז למה שבגלל אדם כלשהו שמתפנק לו בשער מערת המכפלה כל האנושות סובלת? שאלה שמסעירה ומעצבנת אותי הרבה זמן ואשמח לתשובה.

נ.ב אני מתכוון לעונש ספציפי שקיבל אדם הראשון על כל העוול שגרם לעולם ולא משהו שגם אנחנו מקבלים בגללו. שאלתי את השאלה כבר ולא קיבלתי תשובה שרק הוא קיבל

תשובה

שלום וברכה

אין לנו כלים של ממש לשפוט את אדם הראשון.

אנחנו לא מבינים את המציאות שהוא היה נתון בה, קודם האכילה מעץ הדעת: כיצד פעלה מערכת השיקולים ומערכת ההחלטות;

אנחנו למעשה בכלל לא מבינים מה הוא היה;

אנחנו גם לא יכולים לשפוט את מי שאף פעם לא ראה קודם לכן מצווה וחטא, עונש ושכר וכדו'.

ובעיקר – לא טוב לנו לתלות את סירחוננו באדם הראשון.

אפשר שהוא זה שהוציא אותנו מגן העדן, אולם אנחנו יכולנו לבחור בחיים, ואנחנו לצערנו בוחרים פעמים רבות דווקא במוות.

ולכן, טוב לנו לתת את הדעת על הדברים שאנחנו עושים, ואת דינו של אדם הראשון להניח לקב"ה.

כל טוב ויישר כוח על השאלה