לימוד גמרא דחוף

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 30/08/18 07:10 יט באלול התשעח

שאלה

שלום הרב

אני למדתי בתלמוד תורה עד כיתה ח עכשיו אני לומד בישיבה תיכונית והתחלתי לפני כמה ימים ללמוד גמרא עם חברותא. עכשיו מה שאני שואל זה איך ללמוד אותה בצורה יפה אני דוקא זוכר הכל ממה שלמדתי גם בכל המבחנים שהיו לי קיבלתי ציונים טובים אבל משום מה כשאני לומד עכשיו עם חברותא אני לא יודע להקשות וזה נעשה די משעמם שאני רואה אנשים צועקים ומקשים ומתרצים ואני פשוט לא יודע. וזה די מבאס אותי ונראה שגם את החברותא שלי זה מבאס.

אשמח אם תוכל לעזור לדעת מה לעשות כדי שיעורר אצלי את הקושיות וכל מה שקשור

תודה מראש

תשובה

שלום.

אשריך שזה מה שמעסיק ומטריד אותך.

ראשית הייתי מציע להתייעץ עם הר"מ שלכם או עם ראש הישיבה או עם אחד הרבנים האחרים.

הכיוון הכללי צריך להיות לדעתי פשוט להתאמץ להבין מה שלומדים - מה בדיוק כלול במשפט שקראנו בגמרא. מה המשמעות של זה. מה זה חידש לנו. מה היינו אומרים לולא הגמרא הייתה אומרת את זה. וכך הלאה. לא שאלות מוקרצות, אלא באמת להבין את המשפט. לאחר מכן אותו דבר ביחס לדברי רש"י - מה בדיוק הוא אומר. מה היה קשה לו. האם זה שינה את ההבנה שלנו. וכו'. וכך גם בתוספות.

זה נקרא עיון בפשט. מזה צומחים לאט לאט ללימוד עיון אמיתי.

בהצלחה רבה וכל טוב