ליל הסדר הגדול בעולם

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 08/04/20 06:24 יד בניסן התשפ

שאלה

שלום הרב,

שמעתי שמועות על "ליל הסדר" גדול שאמור להתרחש ביום רביעי בערב, תוך כדי ליל הסדר (!!!) דרך האינטרנט. שמעתי שנשיא המדינה ישתתף בו וכן גם אישים חשובים אחרים (נראה לי שגם ראש הממשלה). כששמעתי על זה ממש נזדעזעתי! איך אפשר לגרום לחילול יו"ט כזה גדול במדינת ישראל! ועוד שהנשיא ועוד אח"מים ישתתפו בו!!! אבל אחרי כמה זמן של מחשבה בעיניין העלתי עוד הצעה שאולי זה בעצם ייצור אחדות בעמ"י ויותר אנשים יהיו מעורבים בליל הסדר וכל מצוותיו. אולי יש פה" עת לעשות לה' הפרו תורתיך", שאנחנו בתקופה ממש לא נורמלית ודבר כזה יגרום ליותר מצוות בעמ"י ויותר אחדות. (או שמא ח"ו יגרום ליותר פירוד בין הדתיים והחרדים לבין החילונים).

1. רציתי לדעת האם השמועות האלה נכונות, או שמא מישהו סתם הוציא שם רע על כל מדינת ישראל.

2. אם זה נכון, רציתי לדעת מה דעת הרב בעיניין.

תודה מראש, יהודה

תשובה

שלום וברכה

לא שמעתי על כך, ואני מקווה ומעריך שזו ידיעה לא נכונה.

ליל הסדר אינו פולקלור. הוא מימוש מעשי של הלכה.

ואת ליל הסדר צריך לקיים ככל הניתן לאור ההלכה.

"עת לעשות לה'" הוא כלי שמשתמשים בו באופן נדיר ביותר, במצבי קיצון, לשם קידום שמירת ההלכה. לא לשם הפרתה.

אנחנו לא נמצאים שם, ואין לזה קשר ל"עת לעשות לה'".

לכן, מקיימים את ליל הסדר כהלכתו. כשיש חריגים הזקוקים לקשר דיגיטלי - ההלכה עצמה אומרת שהדבר מותר. אולם אלה מצבי קיצון. אפשר לקרוא על כך כאן: https://bit.ly/3bUpckO.

לא ארגון המוני של חילול קדושת יום טוב, וערעור התשתית המהותית של ליל הסדר.

יהי רצון שכל מי שזקוק כהצלת נפשו לקשר דיגיטלי - ימצא אותו, וששמחת החג תשרה על כולם, ושלא יתרחש אירוע המוני של היפוך היסוד של ליל הסדר.

כל טוב וחג שמח