ליל הסדר דחוי בגלל הקורונה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 29/03/20 18:58 ד בניסן התשפ

שאלה

שלום הרב!

לאור כל המצב עם הקורונה וההבנה כי מבוגרים רבים יאלצו להיות בליל הסדר לבד בבית בלי כל המשפחה, חשבנו על יוזמה: לקיים במוצאי יום טוב סדר משותף באמצעות תוכנת zoom או תוכנה הדומה לה (בנוסף לסדר הנעשה בזמנו ביום טוב כשכל אחד לבד בביתו).

הכוונה היא שכל המשפחה תוכל לקרוא את ההגדה ביחד.

השאלה היא האם הדבר מותר מבחינה הלכתית? האם יש קטעים שצריך לדלג עליהם (כגון: קידוש, ברכת שהחיינו, ברכת "על אכילת מצה", ברכת "על אכילת מרור", ברכת "בורא פרי הגפן" על הכוס הרביעית (ספרדים / אשכנזים), אמירת "מה נשתנה הלילה הזה")?

אודה מאוד לתשובת הרב!

תשובה

שלום וברכה

הרעיונות היצירתיים לקיומה של חוויית ליל הסדר - מבורכים מאוד, כאשר מבחינים הבחנה מדויקת בין ליל הסדר ההלכתי ובין ליל הסדר החוויתי.

מותר כמובן לקרוא את ההגדה ואת כל מה שקשור בה. ברם, אין לברך שום ברכה הקשורה להגדה (לאכילה מותר, אולם לא קידוש, אכילת מצה, ברכת מרור, ברכת הלל וכדו').

וכל המרבה לספר ביציאת מצרים הרי זה משובח, ובלבד שהדבר מתחולל בתוך עולם ההלכה.

אגב, רבים מתכננים לעשות דבר מה דומה בערב פסח, וזה גם יותר הגיוני, כי בזמן שהמקדש קיים - יש כבר התרחשות הקשורה לפסח.

כל טוב ויישר כוח