לוי או ישראל

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 08/01/20 18:12 יא בטבת התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

תהיתי לגבי היוחסין שלי..

שם המשפחה שלי הוא לוי, אך לא קבלתי במסורת ברורה מאבא(מתחזק לאחרונה..)שלי או סבא(דתי) שלי שאנחנו לויים.

אומנם סבא שלי מקפיד ליטול ידיים לכהנים ולעלות שני לתורה אבל הרושם שלי שהוא נשען על שם המשפחה בלבד.

כששאלתי אותו פעם אם אנחנו לויים, אם קיבל זאת במסורת, למרות ששם המשפחה שלנו הולך אחורה עוד מלפני סבא שלו וסבא רבה שלו שהיו אנשים דתיים הדוקים, התשובה שלו היתה "הם היו אומרים לי אם לא היינו".

בעיר שלו במרוקו, טאצה, לא היו כהנים שיכל לראות את סבא שלו נוטל להם ידיים וכו'.. ומספר שהם היו "לוי" היחידים באותה העיר.

השאלה שלי היא.. האם באמת אפשר להשען על שם המשפחה בלבד גם כשאין מסורת ברורה?..

תודה רבה לכבוד הרב.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

השם לוי הוא סימן ברור ללויים, לא דומה לכהן אצל הכהנים, מכיוון שיש הרבה הקרואים כהן והם אינם כהנים, אלא ישראלים. אבל השם "לוי" הוא בד"כ מראה על לויה. בכו"א לעניין נט"י לכהנים אין בעיה, וכן נראה להיות שני בתורה אין מניעה, אמנם לעניין לקבל מעשר ראשון ראוי להחמיר ולא לקבל זאת כלוי, כיוון שעל כך אין מסורת.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ