כשרות

חדשות כיפה הרב ישראל אלתר 30/04/17 09:03 ד באייר התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב, רציתי לשאול שאלה בבקשה בנושא הכשרות.

בתורה כתוב אל תאכל גדי בחלב אימו, כלומר האיסור מדבר על אכילת עגל הפרה ושתית חלב אימו.

אבל אם אדם אוכל את בשר הפרה ושותה חלב עזים, האם האיסור תקף גם פה?

שאלה נוספת, לפי הבנתי האיסור מגיע מעיקרון המוסריות של לאכול צאצא ואת אימו. אולם לאכול שניצל עוף נמרח בביצה זמן שמטגנים אותו ואין איסור על הכנת שניצלים או אכילת ביצה עם עוף שזה אותו עקרון.

תודה רבה אשמח לקבלת תשובה.

תשובה

שלום רב,

בספר ארבעת הטורים בחלק יורה דעה סימן פ"ז כותב: שהציווי של "לא תבשל..." אינו מוסב דווקא על גדי אלא גם על שור או שה ועז, וכן לא מדובר דווקא בחלב אימו אלא מדובר גם בחלב מבהמה טהורה אחרת - והסיבה שהתורה כתבה כך היא: שהתורה הביאה מקרה שהיה מצוי באותה תקופה.

הבית יוסף (רבי יוסף קארו, מי שכתב את השלחן ערוך) אומר שהמקור לקביעה של הטור נמצא במשנה במסכת חולין, דף קי"ג עמוד א: "בשר בהמה טהורה וחלב בהמה טהורה - אסור לבשל ואסור בהנאה. כלומר, המקור להרחבת מה שכתוב בתורה נמצא בתורה שבעל פה שכידוע ניתנה למשה מסיני (חלק ממה שניתן היו דינים מפורשים וחלק ממה שניתן היו עקרונות לימוד מהם ניתן ללמוד הלאה).

כלומר, איסור בשר בחלב תקף גם במקרים שציינת ואינו נובע מעיקרון מוסרי שאומר לא לאכול אמא וצאצאים יחד, ולכן גם אין איסור על הכנת שניצלים עם ביצה.