יום כיפור קטן בגלל הקורונה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 23/03/20 16:11 כז באדר התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב!

ראשית, אני רוצה להודות על היחס המדהים שאתם נותנים לנו, בין אם במהירות הענייה ובין אם בשאלה עצמה. יישר כוח!

כמו שידוע לכם, בגלל ההתפתחויות האחרונות יש שינויים הלכתיים. לדוגמה אני התחלתי להתפלל יחיד ולא מניין, כמו שהייתי עושה בכל יום. הרב הראשי לישראל דוד לאו שליט"א הודיע שביום רביעי הזה, תהיה תענית ציבור, בתור יום כיפור קטן (כפי שנהוג לעתים לעשות בערב ראש חודש) על מנת למגר את מגפת הקורונה. השאלה שלי היא: האם לומר בתפילת מנחה, כשאומר בע"ה את סדר יום כיפור קטן, את הסליחה "רחמנא אידכר לן" (בדיל ויעבור) על אף שאני מתפלל יחיד? היא בארמית, וכפי שידוע לי רוב תפילות הארמית לא נאמרות ביחיד אבל הרב הראשי הוסיף וציין שלפנים משורת הדין, בגלל המצב, יש גם ליחידים את הזכות לומר י"ג מידות בסדר יום כיפור הקטן, בניגוד לתחנון ביום יום, לכן אני שואל על סליחה זו.

תודה רבה, ושרק בריאות תשרור בארצנו. אבנר.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

שאלתך שאלת חכם היא. כידוע לעניין היקום פורקן שאומרים בשבת, היו שהקלו ליחיד לאמרה, למרות שהיא בארמית, ועיקר שיטת כשיטות הראשונים בסי' קא שהאיסור הוא לומר רק תפילות היחיד אבל תפלות הציבור אפשר גם ליחיד לאומרם בארמית. ועל כן הרי זה גם בבדיל ויעבור שהיא תפילת הציבור וקבועה בתפילת יו"כ קטן ואפילו בני אשכנז שלא אומרים בסליחות ביו"כ קטן אומרים, על כן נראה שבמקרה כזה אפשר לומר ובייחוד שהמצב הוא עולמי ושעה קשה לכן אפשר לומר. ותשתדל לומר בשעה שהציבור מתפלל.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ