יום הזיכרון- קדושת החיים מול מסירות נפש

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 30/04/20 13:42 ו באייר התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

לאור יום הזיכרון לחיילי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה,

התעוררה בי שאלה קשה.

איך אנשים מגיעים לרמה גבוהה של מסירות נפש שמוסרים נפשם למען הכלל ?

מוכנים לוותר על החיים עצמם. העתיד- חתונה, בית, משפחה. לצאת לקרב בידיעה שאתה מסתכן לגמרי. משאיר אחרייך משפחה.

האם קדושת החיים אינה חשובה כמו מסירות נפש?

תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה החשובה הזו.

יש לשאלה זו שני רבדים:

כאשר אנו עוסקים בנכונות של אדם אחד למסור את נפשו כדי להציל אדם אחר – אכן עולות שאלות קשות, למן השאלה האם בכלל מותר לו לעשות כן, ועד השאלה האם הוא חייב לעשות כך.

הנושא הזה עלה השנה בכמה הקשרים.

ברם, כאשר אנו עוסקים במסירות נפש על כלל האומה – כאן הכללים הם אחרים, בשל העובדה שלא מדובר על קדושת החיים מול מסירות נפש, אלא על קדושת החיים של האדם הפרטי מול קדושת החיים של האומה, שאנחנו חלק ממנה.

והנכונות למסור את הנפש עבור האומה היא מהיסודות היותר עמוקים של הקיום.

לחלק מנושא זה יש השלכות הלכתיות מרתקות, אם יש זמן – אפשר לראות את השיעור הזה:

כל טוב