טלטול בשבת דבר שנזרק לאשפה מבעוד יום

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 23/01/20 14:30 כו בטבת התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב.

במשנה ברורה הלכות שבת סימן שח סעיף ז נאמר "חתיכת חרס שנשברה.... ואם זרקה לאשפה מבעוד יום אסור לטלטלה כיון שבטלה מהיות עוד כלי".

השאלה שלי היא לגבי כלי, למשל משחק קופסא שאדם מסויים זרק לאשפה של הבניין שלו מבעוד יום. האם מותר לי לקחת את המשחק בשבת מהאשפה ולטלטל אותו, או שכשברגע שהאדם זרק את המשחק לאשפה הוא הקצה אותו על כל העולם ולא רק עליו.

פשוט מכלי חרס ודאי שאי אפשר ללמוד על משחק קופסא שהרי למשחק קופסא יכול להיות ערך לאנשים אחרים לעומת הבן אדם שזרק את המשחק שביחס אליו למשחק אין ערך.

תודה רבה והמשך יום טוב!

תשובה

שלום וברכה

זו שאלה מעניינת מאוד, ויש בה סברות לכאן ולכאן. מחד גיסא, זה היה מונח באשפה מבעוד יום ולפיכך דינו לכאורה כאשפה, ומאידך גיסא - ההגדרה כאשפה היא בדרך כלל אובייקטיבית, אך גם יש מצב בו הדבר הוא סובייקטיבי, שהלוא המוצא רוצה אותו.

פשוט שלזורק אסור לטלטל.

לגבי המוצא: לענ״ד הוא לא יכול לטלטל את זה. משעה שהדבר נזרק והפך לאשפה על ידי הבעלים - יש צורך ״להחזיר״ אותו למעמד חפץ, וכיוון שהחזרה זו אינה יכולה להיעשות בשבת, שהלוא הוא נכנס לשבת במעמד של אשפה - יהיה אסור לטלטל בשבת.

כל טוב