טבילת קומקום חשמלי

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 23/09/19 10:56 כג באלול התשעט

שאלה

שלום הרב חנן????

שאלה בטבילת כלים:

קנינו קומקום חשמלי מזכוכית שאינו מיוצר בארץ.

ניסיתי לפרק אותו בשביל לטבול רק את הזכוכית אך הצלחתי לפרק רק את המעטפת מפלסטיק שלו.

אני מכירה שיש היתר של הרב לבנון שאומר שכלים חשמליים אינה נחשבים כלים אך הקומקום משמש בעיני גם ככלי לאחסון מים רתוחים (בייחוד כשיש תינוקות).

האם בכל זאת יש מקום להתיר ולא לטבול מחשש לקלקול הקומקום?

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

לשואלת שלום,

א. הפירוק הנדרש בכלי כדי לפוטרו מטבילה, הוא פירוק שאדם סטנדרטי לא עושה, ובדרך כלל נותן למומחה לעשות. אם זו הייתה רמת הפירוק- הכלי נפטר מטבילה כי בעצם את בנית את הכלי החדש (יהודי ולא גוי).

ב. שאלת חכמה חצי תשובה. ההיתר לא לטבול כלי חשמלי טמון בהגדרתו כ"מחובר לקרקע" כמו שלא טובלים את מדפי הזכוכית לפני השימוש בהם. העובדה שהטוסטר, לדוגמא, אינו קרוי טוסטר כשאינו מחובר לקיר, הופכת את כל מהותו למחובר לקרקע.

כמו שכתבת, בקומקום שבנוי מבסיס וכלי קיבול נפרדים, הקומקום הוא כלי לכל דבר. ולא שייך להיתר זה.

ג. כיוון שהקומקום והבסיס נפרדים, יש מנגנון בטיחות שהקומקום לא מקצר את החשמל ממים שנוזלים מדפנותיו.

לכן בקומקום כזה אין בעיה להטבילו פשוט במקווה כלים.

ד. הבעיה אותה ייצגת טמונה בנקודת הנחה שגוייה לפיה צריך לפרק את הפלסטיק מהזכוכית קודם הטבילה. זה אינו נכון. כל חלק שאין בכוונתנו להסירו בעת שימוש בכלי, אין צורך לפרקו בטבילה, ואפשר לטבול את כל הקומקום "as is", מבלי שיתקלקל ומבלי לפרק אותו.

לסיכום: יש להכניס את כל הקומקום כמו שהוא אל המקווה, ואז לתת לו להתייבש הפוך כמה שעות.

(מקורות: שו"ע יו"ד סימן קכ,ז| ספר טבילת כלים לר' צבי כהן | ספר 'הכשרות')

בהצלחה!

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן