חמץ בדירה עם שותפים חילונים

חדשות כיפה רבני כושרות 14/03/22 16:48 יא באדר ב'

שאלה

שלום כבוד הרב,

בחול המועד פסח אני נדרש לטוס במסגרת הלימודים לסיור בחו"ל. התאספנו כמה חברים למצוא דירה, ואני הדתי היחיד.

שאר השותפים לא מסכימים שבדירה השכורה ובמטבח לא יהיה חמץ, ואיני יכול לשכור דירה בנפרד (הפרש של מאות שקלים שאני לא יכול להרשות לעצמי). כיצד אוכל לנהוג? האם יש דרך בה נוכל לחלוק את הדירה/המטבח? (כמובן שאביא איתי סט כלים כשרים ומוצרים כשרים, והם אומרים שלמעט הכנת סנדביצ'ים הם לא ישתמשו במטבח)

תשובה

שלום וברכה

במקרה זה ישנן שלש בעיות:

1. מאחר ויש לך שותפות בבעלות הבית, לדעת חלק מהפוסקים יש איסור 'בל יראה ובל ימצא' בכך שישנו חמץ של יהודי בבית ואתה מחוייב לבערו (ראו משנ"ב תמג, יד)

2. ההלכה קובעת שאפילו בחמץ של גוי המצוי בבית ישראל - יש להניח מחיצה בפניו, כדי שלא יאכל ממנו חלילה.

3. אדם מחויב בבדיקת חמץ גם בתוך ימי הפסח אם אכלו חמץ בביתו, ואסור לו לשהות בביתו ללא בדיקה, ומכיון שהם אוכלים חמץ בבית הנך מתחייב כל הזמן בבדיקה.

כדי לפתור את כל הדברים הללו להלן שתי הצעות:

1. לבקש הרשאה משאר השותפים ולחתום על שטר מכירת חמץ לגוי.

2. להתנות בזמן השותפות שבחג הפסח עצמו אינך שותף איתם בכל הבית, אלא רק בחדרך ובשירותים. בחדרים אלו תשהה בימי הפסח, תקפיד להתנהג בהם ללא חמץ ותאכל רק בהם.

הטוב ביותר אם תוכל לעשות את שתי העצות האלו גם יחד.

בכל מקרה:

1. אין לאכול בפסח על שולחן שאוכלים עליו חמץ באותה השעה.

2. אם הם משתמשים בכלים בפסח ישנו חיוב הגעלה, כדאי שתביא עמך בנוסף לסט הכלים גם כירה חשמלית ותשמור אותה ואת שאר הכלים בחדר, כך לא יהיה חשש שישתמשו בהם ללא ידיעתך.

בברכה

יצחק דביר