שאל את הרב

חיים ומוות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 26/07/17 04:24 ג באב התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב

האירועים האחרונים גרמו לי לתהות לגבי הקרבת החיים למען ערך מסוים. האם מבחינה הלכתית - מלבד העבירות של ייהרג ואל יעבור, ישנו עוד ערך כלשהו שנדרשים להקריב את החיים עבורו?

תשובה

שלום וברכה

השאלה החשובה הזו מחייבת דיון רחב, ואנסה לכתוב רק את ראשי הפרקים שלו:

א. יסוד התורה הוא ״וחי בהם״, ואנו נתבעים לשמור על חיינו, ולקיים את מצוות ד׳ בחיים.

ב. ישנם תחומים - מצוות וערבות- שהאדם מצווה למסור את נפשו עליהם, וכפי שכתבת - גילוי עריות, שפיכות דמים ועבודה זרה. אלו מצוות ממוקדות, וההלכה מגדירה בדיוק מתי חובה על האדם למסור את נפשו ומתי לא.

ג. הרשימה לא סגורה. למשל, לדעת בעלי התוספות (סוטה י ע״ב) גם הלבנת פני חברו היא ייהרג ואל יעבור ממש. לא רק כפארפראזה.

ד. מעל לכל אלה, ישנה חובת קידוש השם ומניעת חילול השם, שיכולה להיות בשעת הגזירה בכל המצוות שבתורה, ואנחנו נתבעים לעתים למסור את הנפש עליהן.

ה. יש מערכת סובבת של מצוות שלעתים יש צורך למסור עליהן את הנפש, אך ההגדרה מתי ובאילו נסיבות קשה יותר. שתי הדוגמאות הבולטות הן תלמוד תורה (הסיפור המפורסם של משלו של רבי עקיבא לגבי השועל והדגים שבים), ואכן מסרו יהודים רבים את נפשם על תלמוד תורה; מצוות הורשת ארץ ישראל, שהיא מצווה שלא ניתן לקיימה בלי מסירות נפש, שכן לצערנו אין מלחמה ללא הרוגים.

האם קבלת תשובה לשאלה ?

כל טוב

כתבות נוספות