חוסר אמונה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 24/04/22 21:58 כג בניסן התשפב

שאלה

איך אפשר לדון אדם על האמונה שלו? למשל אדם אפילו יהודי אשר מאמין בדת אחרת האם הוא ינדן לסבל ניצחי לאחר מותו בגלל תפיסת העולם שלו? או האם אדם אתאיסט לאחר מותו ילך לגיהנום בגלל העילם אמונתו ותפיסתו השונה מהמאמין של המציאות?

תשובה

שלום

באופן כללי אדם נידון על זכויותיו וחובותיו לפי רמת חשיבותם ולפי רמת האחריות שלו כלפיהם.

לכן כמובן יש הבדל משמעותי בין עבירה במזיד כדי להכעיס, לבין עבירה במזיד מתוך תאווה, לבין עבירה בשוגג, לבין עבירה באונס. לפי רמת האחריות. ואות דבר לגבי עשיית מצוות.

באופן דומה יש כמובן הבדל בין אם אדם מקיים מצווה או חלילה נכשל בעבירה לאחר שהיה לו ניסיון קשה בזה או לא ('לפום צערא אגרא' - לפי הצער השכר).

גם ביחס לעצם האמונה וקיום כל המצוות, כותב הרמב"ם (הלכות ממרים ג,ג) שמי שגדל על טעותו וכפירתו הוא נחשב לאנוס, וממילא ברור שהוא לא יהיה נידון כמי שעבר עבירה במזיד או אפילו בשוגג.

כל טוב