התלבטות בין צבא לבין ישיבה גבוהה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 23/04/21 10:59 יא באייר התשפא

שאלה

שלום וברכה לכבוד הרב שהתחלתי ללמוד (אחרי הגן) הייתי בבית ספר חילוני (למרות שהייתי דתי שנולדתי) ולאחר מכן עברתי לבית ספר ממלכתי דתי ומשם עברתי לתלמוד-תורה חרדי שבו הייתי מכיתה ד' עד כיתה ז', ולאחר מכן עברתי לישיבה-תיכונית, עכשיו ברוך השם לקראת סיום הלימודים וההתלבטות שלי היא האם ללכת לישיבה גבוהה או לצבא, מצד אחד אני חושש שאם לא ילך לישיבה גבוהה אז לא יעשה את רצון השם יתברך, ומצד שני אני נוטה לרצות ללכת לצבא מכיוון שלאחריו יש אפשרות לעבודה טובה, חיים יותר פתוחים, ניסיון חיים, בעצם מה שהייתי רגיל אליו במשך החיים לבנתיים עד 120 אמן (אני דתי-לאומי, לא שכל הכינויים מדברים אלי אבל מגדיר את עצמי ככיפה סרוגה), חלק מהאנשים שאני מכיר אומרים לי ללכת לישיבה, רצון השם שתהיה בישיבה ולא בצה"ל, איזה קידוש השם תעשה בצה"ל לך לישיבה, ודברים הדומים לכך, ולעומת זאת אני מבין את הרוחניות והקודש והעוצמה שיש בישיבה אבל אני לא מתחבר משום מה לרעיון שיש "סדר" לתורה, שיש מי שקובע מה לומדים על פיו, שיש מבחנים או שיעורים (כמו כיתות) שהם לפי גיל הלומד, וכדומה, אני רוצה ללמוד תורה בחופשיות, אני באמצע תהליך לעשות לי רב ככה גם הקב"ה יקל מעלי את הנסיונות בצבא שאולי יהיו אם אלך לשירות הצבאי, ועקב כך וגם עקב היותי דתי, אני ממש מתלבט בין שניהם ובזמן האחרון אני גם מרגיש שרוצה ללכת לצבא, וברוך השם, הוא כבר מעל שנה נותן לי להתחזק יותר ויותר, אני הולך לשיעורי תורה קבועים ביישוב שלי (משתדל), מעורב בפרויקטים מסוימים ביישוב ביניהם הקמת כולל ותפילות קבועות וכדומה, שומע לפעמים שיעורים של הרב שניר גואטה או הרב יגאל כהן או מאחד הרבנים הצדיקים, עושה הכנות מה שנקרא לצבא או יותר נכון "לקירות" שאולי יהיו במהלך השירות-הצבאי שאולי אני אהיה צריך "לפרוץ" אותם על ידי התורה וההתחזקות שלי ברוך השם (לדוגמה לימוד מוסר או הלכה יומי בבסיס או ללכת לשיעור של אחד מהרבנים כמה פעמים בשבוע/מתי שיוכל וכדומה) , לסיום (מחילה על אורך השאלה כבוד הרב) שאלותי ובקשותי הן, האם בכך שאני ילך לצבא זה חילול השם/אינו רצון השם ממני (איך אפשר לדעת מה רצון השם יתברך ממני במקרה הזה)? ומה אני צריך לעשות? ללכת לישיבה גבוהה או ללכת לצבא?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

השאלות שלך הן מצוינות ומראות חשיבה עמוקה על המשך דרכך ועל כך שאתה מתלבט נכון. אדם צריך ללכת למקום שהוא עושה קידוש השם, ואפשר לעשות קידוש השם כמעט בכל התחומים, אלא שאדם צריך להחליט מהי דרכו המיוחדת לו. אינני מכירך אישית ולכן קשה לי לתת עצה לאדם שאני לו מכיר היטב, ברור שאם יש לך רב צמוד שמכיר את נשמתך ורצונותיך עדיף להתייעץ עמו. אבל נראה לי דבר כללי והוא בגלל הספקות שאתה נתון בהם, האם דרך הישיבה מתאימה לך או דרך הצבא מתאימה יותר, אפשר ללמוד במכינות לצבא או לישיבות, כגון: לישיבת שבי חברון יש מכינה בישוב תלם, יש מכינה לישיבת עוצם וכן בישיבת עלי, אלו מכינות שמכינות לישיבות אבל גם לצבא, ברור ששנת לימוד כזאת במכינות אלו או דומיהן יכולה לעזור לך מאד, ואז תוכל להחליט על דרכך המיוחדת.

בהצלחה בכל מעשה ידיך

שבת שלום

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ