הרהורים לעניין חנוכה - היה נס ?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 10/12/20 19:44 כד בכסלו התשפא

שאלה

צהריים טובים הרב.

יש עניין שמציק לי מאוד, יצא לי לאחרונה להתוודע לעניין חנוכה ולגודל המצווה - עניין מיוחד מאוד.

רציתי לשאול לעניין הסיבה של צוות חנוכה.

יש מקורות היסטוריים כאלה ואחרים (לא ברורה לי אמיתותם, כיוון שאלה לעתים מסולפים או לא מושלמים) שטוענים שנס חנוכה לא היה בכלל. לא בדקתי לעומק את עניין המקורות האלה אך חלשה דעתי בעניין. לכאורה אם אכן כך - מה טעמה של המצווה? אם מצד חנוכת המקדש מחדש? ניחא, אך אם מצד פרסום הנס - יוצא שלמעשה אנו מבצעים מצווה שהיא בגדר שקר (חלילה).

אשמח לעזרתך, הסתירה הזו מחלישה את דעתי.

תשובה

שלום וברכה

עוד לפני הדיון על שאלת נס פך השמן – אנו מעיינים בתפילה, ורואים כי ניתן לספר את סיפור חנוכה, ואת הסיבות לחגוג אותו, גם בלי נס פך השמן. אין אנו מזכירים את הנס בתפילה, אלא מציינים את הסיוע האלוהי שקבלנו ממנו להילחם בכיבוש ה"יווני", וזו סיבה חזקה מספיק כדי להדליק נרות – כשם ש"והדליקו נרות בחצרות קדשך".

על כן, הדבר אינו צריך לערער כלל את החנוכה.

לגבי נס פך השמן: אין לנו שום כלים לבדוק האם הנס היה או לא היה. המקורות השונים הסבורים שהנס לא היה מביאים נימוקים שיכולים להיות נכונים ויכולים להיות לא נכונים. הם מתיימרים לתת תשובה על אירוע שלפני כ 2200 שנים, וזה כשלעצמו מפוקפק מאוד. בשל כך, אין לנו סיבה לסטות ממסורת שהובאה בדברי חז"ל על הנס עצמו.

כל טוב וחג שמח