הרבנות היהודית טהשומרונים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 13/12/20 21:03 כז בכסלו התשפא

שאלה

מה הפסיקה המודרנית של הרבנות היהודית לגבי השומרונים? (למשל בקשרי חיתון או גיור)

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

ההלכה של השומרונים שלא הכירה בדרשות חז"ל, הביאה לידי שינויים הלכתיים, ונוצרה בעיה של חיתון ופסולי חיתון וגירושים שלא על פי ההלכה. על כן ישנה דחיה של השומרונים באופן כללי וגזרו עליהם גזרות (פת, שמן ועוד). אמנם יש קהילות קראים מסוימות שהקלו בהם מכיוון שהייתה מסורת שהם נהגו ושמרו את גדרי חז"ל. אבל באופן כללי החמירו. כששומרוני רוצה לעבור ליהדות צריך לעשות השבה ליהדות ועוד דרכים שונות שבאו להקל על קהילות הקראים והשומרונים, אבל באופן כללי הלכתית אין הם חלק מעם ישראל למרות שהם מאמינים בתורה שבתכתב אבל לא מאמינים בתורה שבע"פ, ואין להם נבואה וקדושת ירושלים ובית המקדש (רק הר גריזים). לכן הם קהילה נפרדת שאין מתחתנים עמהם אלא באו בפני ב"ד שידריך אותם כיצד לההפך חלק מעם ישראל.

חנוכה שמח

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ