הצגת סוף שנה - ללא כיפה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/07/20 09:49 יז בתמוז התשפ

שאלה

בבית הספר שלנו נערכת הצגת סוף שנה עוד מספר ימים(אנחנו מסיימים קצת אחרי כולם) בחלק מההצגה אחד מהשחקנים משחק תפקיד של ערבי צעיר, נתעוררה אצלנו השאלה האם מותר בבית ספר (תלמוד תורה) לשחק בלי כיפה?

תשובה

שלום וברכה

אתייחס כמובן רק להיבט של השאלה, אבל לא אמנע מלהדגיש את העובדה כי האירוע חייב להתקיים אך ורק לפי ההוראות של משרד הבריאות. זה עניין הלכתי הרבה יותר חמור מהנושא הנשאל בשאלה.

לעצם העניין,

המעמד ההלכתי של הכיפה נע בין שני קצוות:

מחד גיסא, אין חובה הלכתית של ממש לחבוש כיפה. יש מקור אחד, מאוחר יחסית, שמלמד על חובה להזכיר שם שמיים עם כיסוי ראש, ולגבי תפילה יש דין 'עיטוף', כך שאפשר לומר שאין חשיבות הלכתית של ממש לכיפה.

מאידך גיסא, ההלכה אינה חזות הכל. הכיפה מבטאת היום את קבלת עול מלכות שמיים, והצהרה המובעת בלבוש על היות האדם מחויב בעול מצוות (כדי להסיר ספק, איני טוען שמי שאינו עם כיפה אינו כזה, אך בהחלט הוא אחד שאינו מצהיר בלבושו על כך שהוא כזה), ומכאן חשיבותה הגדולה.

על כן, כשמדובר בהסרת כיפה כביטוי של מרד וכדו' - הדבר אסור.

כשמדובר בהסרת כיפה לצורך הצגה - אין כל איסור בדבר, שכן לא מדובר במרד חס ושלום, אלא בצורך ענייני, והשבת הכיפה למקומה לאחר ההצגה.

כל טוב