העתקת עצים בוגרים בשנת שמיטה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 23/01/20 20:22 כו בטבת התשפ

שאלה

שלום,

אני מעורב בשורת פרויקטי תשתית גדולים כבישים ורכבות, במסגרתם נדרשת העתקה של עצים בוגרים ממקומם הנוכחי המפריע לתוואי הפרויקט ליעדים אחרים שאינם מפריעים לפרויקט.

תהליך העתקה שכזה אורך לעיתים מספר חודשים, וכרוך בחשיפת שורשי העצים, השקייתם, ביצוע פעולות אגרונומיות שונות להכנתם להעתקה, ובהמשך - העתקתם הפיזית למיקומם החדש.

האם הפעולות המתוארות לעיל מותרות לביצוע במהלך שנת שמיטה?

במידה והפעולות המתוארות לעיל החלו טרם שנת שמיטה - האם השלמתם מותרת במהלך שנת השמיטה?

תודה מראש,

אוריאל

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

יש פעולות האסורות מדין תורה ויש מדרבנן. אין אפשרות להקל בהעתקת עצים, אלא עצי סרק לצורך גדול. אמנם יש שיטות ביניים הכוללות מצע מנותק ובית ועוד אפשרויות שונות, אולם אלו הדרכות פרטיות שצריך לדעת את כל הדברים מסביב ורק אז להחליט, אין אפשרות לתת הדרכה כוללת לכל הדברים, אבל יש פעמים שאפשר להקל בצורות מסוימות.

אם אתה רוצה אפשר להפגש ולשמוע את כל הפרטים ואז לעשות תכנית עבודה מסודרת לפי השאלות.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ