הענקת טבעת לחתן

חדשות כיפה הרב דוד הריסון 02/03/06 16:59 ב באדר התשסו

שאלה

שלום רב,

יש לי 2 שאלות בנושא:

1. מדוע אי אפשר להעניק לחתן טבעת מתחת לחופה?

2. האם אפשרי לפני כיסוי הכלה בהינומה?

תודה

תשובה

שלום וברכה
טקס החופה היהודי על פי ההלכה כולל את נתינת הטבעת של החתן לכלה, החתן הוא הפונה ומבקש מבת זוגתו להינשא לו, זהו כעין תהליך "בקשת ידה של האשה", תהליך שעד כמה הידוע לי גם בחברה המערבית והפתוחה עדין השאיר זאת בידיו של הגבר (אם תירצו הג´נטלמן).
יש בכך מסר לגבר להיות תמיד הפונה והמחזר (אגב התלמוד משתמש במינוח הזה "דרכו של האיש לחזר אחר האשה"-לפני מאות רבות של שנים).
אם האשה נאותה לפנייתו של האיש ייוסד הקשר ואין כבר צורך בפעולת גמול ושוב לבקש מהאיש להינשא לאשה.
אמנם בימינו זוגות רבים מבקשים לבצע את אותה פעולה סימלית של נתינת טבעת לאיש, פעולה זאת מובנת במיוחד לאור המקובל שגברים נשואים עונדים טבעת ואם כבר אז מעוניינים לעשות זאת במעמד החופה.
כמובן הדבר צריך להיות מוגדר כמתנה ולא כמעשה קידושין וגם האמירה הנילווית לנתינה אל לה לשאת לשון קידושין (כגון הרי אתה מקודש לי).
מעבר לכך, מדיניות ארגון צוהר לאפשר לעשות זאת בנוסף לסייגים שצויינו, מיד לאחר שבירת הכוס או לפני כיסוי ההינומה, וכך הדבר ברור שאין זה חלק מהטקס.
בברכה