הנותן לשכוי בינה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 22/10/18 23:46 יג בחשון התשעט

שאלה

שלום לך הרב,

קראתי את תשובתך לשואל על ״הנותן לשכוי להבחין בין יום ובין לילה״.

כיון שיש להגיד את התפילה בכוונה, חשוב לי לדעת למה אני מתכוון כאשר אני מברך ברכה זו?

עד עכשיו ידעתי שבברכה זו ״שכוי״ זה תרנגול, אולם השבוע קראתי מאמר (באנגלית) שהביא כמו הרב, גם את הפירוש ״לב".

או אז עיינתי בסידור עם פירוש באנגלית, עיינתי במסכת ר״ה ובמסכת ברכות, ועוד מקורות, אך לא מצאתי תשובה ברורה. גם לא הצלחתי לרדת לעומק תשובתך, כי שם קראתי את שני הפירושים.

נראה בעיני בזמן הברכה אני צריך לכוון לאחד מן השניים: או ״אשר נתן לתרנגול״ או ״אשר נתן ללב״. למה נכון לכוון?

בברכה,

אהרן גל

תשובה

לשואל שלום,

אכן יש שתי כוונות בברכה. וכדאי לכוון לשתיהן. גם לבינה שה' נתן בליבנו, הכוח להבחין ולהתבונן בביקורת כלפי הטוב והרע, החושך והלילה. וגם לבינה שנתן בתרנגול, לנפלאות הבורא בתחום הזה.

דבר דומה קורה במצוות סוכה שאנחנו מכוונים גם זכר לענני הכבוד וגם זכר לסוכות.

ובתפילין - גם זכר ליציאת מצרים ודם זכר לייחוד השם.

ועוד כהנה וכהנה..

בהצלחה רבה בלימודך!