הלכות שלושת השבועות ימי בין המיצרים

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 28/06/21 11:12 יח בתמוז התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב,

האם תוכל לסכם לי בבקשה את הלכות ימי בין המיצרים ושלושת השבועות?

תודה רבה

תשובה

הלכות ימי "בין המצרים"

בגדים חדשים

א. אין לקנות בגד חשוב שמברכים עליו 'שהחיינו' בשלושת השבועות.

ב. במקום שיש צורך גדול בקניית בגד או הזדמנות מיוחדת - אפשר לקנות, אך אין ללובשו עד אחר תשעה באב.

ג. במקום צורך יש להתיר ללבוש בגד חדש בשבת ואז יברך עליו. (שו"ע סי' תקנ"א יז' מ"ב סקמ"ה, שעה"צ סקמ"ח, שו"ע סי' רכ"ג ג–ד מ"ב סקי"ז).

טיולים ובילוים

ד. מותר לצאת לטיולים בימים אלה, כשאין אפשרות לצאת לנופש בזמן אחר (הל' חגים לרב אליהו זצ"ל ע' 198).

ה. יש להשתדל לדאוג שהתוכן של הטיול יהיה חיובי, ולא להיכנס למקומות מסוכנים.

ו. מותר לרחוץ בים ובבריכה בימים אלה (עד ר"ח אב) במקום שיש מציל ואין בו סכנה, ויש שנהגו להחמיר.

ז. יש להקפיד בימים אלה על כללי הבטיחות בנהיגה ובדרכים יותר מכל ימות השנה. (שו"ע תקנ"א סע' יח').

נגינה ושירה

ח. בימים אלה יש להימנע משמיעת נגינה ומוזיקה (מוזיקה הנשמעת כדרך אגב כגון בצלצול טלפון אין בכך איסור).

ט. יש שהקלו בשמיעת שירים ווקאליים, או בשירים שקטים שמוסיפים בעבודת ה'.

י. בסעודות של מצוה שחלות בימים אלה, כגון ברית מילה ופדיון הבן – ניתן להתיר לשמוע מוזיקה (סימן תקנ"א פסק"ת הערה 95).

יא. חוגי נגינה וריקוד שמטרתם אימון ותרגול מותרים עד ר"ח אב.

יב. אין לארגן מופעי שירה בימים אלה, אך יש להקל בהתוועדות שירי קודש לעבודת ה'.

נישואין ואירוסין

יג. מנהג האשכנזים שאין להתחתן בשלושת השבועות, וכן נהגו גם חלק מהפוסקים הספרדים.

יד. מותר לערוך מפגש וורט של שידוכים, אך לא מסיבה אירוסין גדולה. (רמ"א תקנ"א ב).

תספורת וגילוח

טו. מנהג האשכנזים שאין מסתפרים ואין מתגלחים מיז' בתמוז (סי' תקנ"א רמ"א סע' ד'). כך נוהגים גם חלק מיוצאי ארצות ספרד (כף החיים תקנ"א סק"פ). ויש מקילים בגילוח לכבוד שבת (ע"פ סי' תקנ"א באור הלכה ד"ה וכן לכבוד שבת).

טז. בעלי שמחה: חתן בימי ז' ברכות, בעלי ברית ופדיון הבן, מותרים להסתפר ולהתגלח (ע"פ סי' תקנ"א שערי תשובה סק"א).

בתפלה לגאולה וישועה קרובה

הלל מרצבך