היחס בין פגם הברית קריאת שמע גיהנום וכף הקלע

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 20/04/19 22:46 טו בניסן התשעט

שאלה

אני כבר הרבה זמן שומר על הברית וקורא קריאת שמע על המיטה.

רציתי לדעת האם אותה קריאת שמע שאני קורא מתקנת את פגם הברית ומצילה אותי מגיהנום ומכף הקלע?

תשובה

שלום וברכה,

אשריך שאתה מקפיד על שמירת הברית. ואשריך שאתה קורא קריאת שמע.

אלו שני דברים חשובים שיהודי צריך להקפיד עליהם.

דע לך, שכל מצווה שאנו מקיימים בעולם הזה מתקנת עניינים רוחניים הנשגבים מבינתנו. אך קשה לדעת מה כל מצווה פועלת ומתקנת. כדברי המשנה במסכת אבות (פרק ב, א) שכותבת: "רבי אומר:... והוי זהיר במצוה קלה כבחמורה, שאין אתה יודע מתן שכרן של מצוות"

אינני מכיר בחז"ל חיבור ישיר בין כל המושגים שציינת.

המושגים "גיהנום" ו"כף הקלע" צריכים לימוד מעמיק מה משמעותם, ולפעמים נוצר בלבול בהבנתם.

הגמרא במסכת חגיגה (יא, ב) כותבת עם הספר בן סירא: "במופלא ממך אל תדרוש ובמכוסה ממך אל תחקור במה שהורשית התבונן אין לך עסק בנסתרות".

באופן פשוט אנו צריכים לקיים את מצוות ה' כי ככה ה' ציווה אותנו, ולא מתוך חשש ממושגים שאיננו מסוגלים להבין אותם לאשורם. אך אין ספק שככל שנקיים את מצוות ה' באופן טוב יותר, נזכה לשכר טוב לאורך חיינו. וכדברי הגמרא (קידושין לט,ב) : "למען ייטב לך - לעולם שכולו טוב. ולמען יאריכון ימיך - לעולם שכולו ארוך".

בהצלחה רבה,

הלל מרצבך