הזעה - האם מותר להזיע בשבת

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 08/01/19 17:05 ב בשבט התשעט

שאלה

האם מותר להזיע בשבת?

תשובה

שלום וברכה,

סתם להזיע מותר.

האיסור שהוזכר אין הכוונה סתם להזיע, ראה ליקוט מתוך הספר שירת הים:

כתוב בגמרא במסכת שבת דף קמז ע"א-ע"ב (פרק חבית)

משנה: ... סכין וממשמשין, אבל לא מתעמלין ולא מתגררין...

גמרא: ... אמר רבי חייא בר אבא אמר רבי יוחנן: אסור לעמוד בקרקעיתה של דיומסת, מפני שמעמלת ומרפא.

נחלקו הראשונים מה פירוש האיסור במשנה: "אבל לא מתעמלין": (ב"י, בה"ל ד"ה כדי שייגע ויזיע)

לדעת רש"י – אין משפשפים וסכים בכוח את גוף האדם (אלא רק בנחת), ואפילו שאינו מזיע.

לדעת הרמב"ם – אין דורסים על גוף האדם בכוח עד שייגע ויזיע, שאסור ליגע עצמו כדי שיזיע בשבת מפני שהיא רפואה.

השו"ע הביא את שתי הדעות:

פעם אחת פסק כרמב"ם: "אין מתעמלין, היינו שדורס על הגוף בכח {"שפושטים ומקפלים זרועותיהם לפניהם ולאחריהם ומתחממים ומזיעים" (משנ"ב ס"ק קכט)} כדי שייגע ויזיע ".

ובסימן שכז סע' ב פסק השו"ע כדעת רש"י: "סכין וממשמשין להנאתו ע"י שינוי, דהיינו שסך וממשמש ביחד, ולא ימשמש בכח אלא ברפיון ידים".

וכתב הא"ר שיש לפסוק כרמב"ם, שכן משמע שסבר גם ר"ח. וכן פסק הבה"ל וכ"כ בשעה"צ (ס"ק צו).

כתב המשנ"ב (ס"ק קל) ע"פ המג"א (ס"ק מג, הובא לעיל בסע' לז) שהשפשוף שעושים ליגיעי כוח כדי להשיב כוחם ולבטל מהם עייפותם – אסור, משום שנעשה כדי לחזק מזגו, ויש בזה משום רפואה.

וכתב השמירת שבת כהלכתה (פל"ד, הכ"ב): "אין להתעמל בשבת... אבל מותר לעשות תרגילים פשוטים ביד, גם אם עושה כן כדי לסלק את הכאבים או למעטם". ועוד כתב השמירת שבת כהלכתה (פט"ז, הערה צט) ע"פ הגרשז"א: "ואם נהנה מההתעמלות – יש לומר דשרי".

והחזון עובדיה (שבת ח"ג עמ' שפו) כתב שמי שיש לו כאב בעצמותיו מותר לעשות לו מסאז' בשבת בנחת, אבל לא בכח עד שיגרום לו להזיע.