הורדת שיער לגברים

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 19/07/09 17:08 כז בתמוז התשסט

שאלה

לכבוד הר' מאיר צוקרמן שלום רב

למדתי לפני זמן מה שלגבר אסור לגלח שערות מהערווה ומבית השחי

ברצוני לדעת האם מותר לקצר שער לשם נכות.

סליחה על השאלה המביכה

בתודה מראש

שלום נעים

תשובה

האיסור הוא חלק מהאיסור "לא ילבש גבר שמלת אשה". הנוהג לגלח שער הערווה ושער בית השחי, הוא של נשים, ואין לגברים לנהוג מנהג נשים.
בספר ההלכה "ארבעה טורים" (מאת ר' יעקב בן הרא"ש) בחלק "יורה דעה", סימן קפ"ב כתב:
" כתבו הגאונים: מי שמגלח כל שער שבו, מראשו ועד רגלו, שמותר לו לגלח גם של בית השחי ובית הערוה, דכיון שמגלח כל גופו- אין זה יופי, אדרבה- ניוול כיעור) הוא, אלא שלשם רפואה מגלח.
כתב הרמב"ם שלא אסרו העברת שער (=גילוח שער בית השחי והערווה) אלא במקום שאין מעבירין אותו (שאין גברים נוהגים לגלח) אלא הנשים, שלא יתקן עצמו בתיקון נשים. אבל במקום שמעבירים השער האנשים (כלומר- הגברים נוהגים לגלח שער הערווה ובית השחי) אם העביר- אין מכין אותו".
אפשר להבין, כי דעת בעל ה"טורים", שגם אם באותו מקום, או באותה תקופה, נוהגים גברים לגלח שער הערווה ובית השחי, אין זה מותר לגברים, אלא מי שעבר על האיסור וגילח- לא מקבל עונש מלקות.
לעומתו, הרמ"א (ר' משה איסרלש) בהגהותיו, על ה"שולחן ערוך" כותב כי במקום שגם גברים נוהגים לגלח שער הערווה ובית השחי, מותר לגלח אף לכתחילה.
לסיכום: נראה כי מותר לגברים לקצר שער בית השחי והערווה לשם נוחות.
לא תלבש