האם פעלתי נכון - הגנה על עצמי מפני האשמה בהעתקה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 07/02/22 09:24 ו באדר א'

שאלה

שלום הרב, אני לומדת לתואר ראשון במכללה לא דתית.

לפני כחודש היה לי מבחן באנגלית וכשיצאתי ממנו בחורה מתוך המבחן שלחה לי הודעה וביקשה שאעזור לה.

לא רציתי לרמות אז התחמקתי.

אחרי כמה ימים ראיתי שפוסלים לי את המבחן על העתקה ושימוש בפלאפון בזמן בחינה. ניסיתי לדבר עם המכללה הרבה זמן ולא היה עם מי לדבר ואז דרך מרצה שמלמד במכללה הצלחתי להגיע אליהם והם רצו הוכחה שלא רימיתי אז שלחתי צילום מסך של השיחה כהוכחה.

עכשיו הסטודנטית שרימתה מאשימה אותי שבגללי יעיפו אותה מהמכללה, שלפני שהיה להם את צילום המסך הזה הם האשימו אותה רק בשימוש בפלאפון ולא בשליחת טופס המבחן שזה עבירה פלילית.

כשראיתי שמאשימים אותי חשבתי שהיא הפלילה אותי ונתנה את השם שלי במקומה... הסתבר שלא.

האם עשיתי נכון ששלחתי את צילום המסך?

תשובה

שלום וברכה

זו שאלה רגישה ועדינה.

נקודת המוצא ההלכתית היא שבוודאי שמותר לך להגן על עצמך מפני תביעה לא הוגנת.

לא זו בלבד, אלא מי שנהגה במקרה הזה בצורה מעוותת - הייתה הבחורה. לא את.

את זו שנהגת בדיוק כפי שהיה ראוי לנהוג.

החובה שכן הייתה מוטלת עלייך היא לפעול לפי הכלל של "הקל הקל תחילה".

לאמור: אם הייתה לך דרך אחרת להגן על עצמך - היה מקום לנסות שלא לפגוע בה. זה לא התפקיד שלנו למסור דיווחים להנהלת האוניברסיטה על התנהגות לא ראויה. זהו נושא סבוך, שכתבנו עליו פעמים רבות ב"צהר לאתיקה", ראי לדוגמה: https://bit.ly/3dR7ans.

אולם כאשר זו הייתה הדרך שלך להגן על עצמך - את עשית את הדבר המותר והראוי, והכעס שלה צריך להיות מופנה כלפי עצמה.

כל טוב